2015-07-03

Jaglanka z ananasem

Zdrowa kasza jaglana w formie kremu tym razem z karmelizowanym świeżym ananasem. Zakupiony ananas zbyt mocno dojrzał i nie chcąc go utracić, zdecydowałam się przygotować szybki i zdrowy deser kolacyjny. Jak dla mnie pyszne jedzonko z niewielkim wkładem czasu w jego przygotowanie.

Zdrowy deser z kaszy jaglanej i ananasa

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas  
  • 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 - 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
    dodatkowo:
  • gorąca i zimna woda do przelania suchej kaszy

Jak przygotować kaszę jaglaną z ananasem?

  1. Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku. Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 łyżki cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania części płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać.
  2. Kaszę jaglaną wysypać na sitko, przelać najpierw zimną wodą, następnie gorącą w celu pozbycia się ewentualnej goryczki występującej w ziarnach starszej kaszy. Mleko i  szklankę wody zagotować, wsypać kaszę, gotować około 20 minut, dodać masło i łyżkę cukru lub więcej, gdy chcemy, aby było bardziej słodkie. Jeśli płyn zbyt szybko się wchłonie, a kasza będzie jeszcze twarda, to należy podlewać stopniowo wodą. Gotować do całkowitego wchłonięcia płynu, co pewien czas zamieszać. Jeszcze ciepłą kaszę zmiksować na gładki krem.
  3. Krem z kaszy podawać z dużą porcją karmelizowanego ananasa, może być na ciepło lub zimno.

    Zobacz również: kasza jaglana z jabłkami.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry