24.02.2015

Ciastka ze słonecznikiem

Zdrowe, chrupiące, domowe ciasteczka ze słonecznikiem. Przepis na ciasteczka jest zadziwiająco prosty do wykonania. Gwarantuję, że na jednorazowym pieczeniu się nie skończy. Idealna przekąska do kawy.

Chrupiące ciasteczka ze słonecznikiem

Składniki:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

do smarowania ciastek:

  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo:

  • 300 - 400 g wyłuskanego ziarna słonecznika

Jak zrobić chrupiące ciasteczka ze słonecznikiem?

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem na drobne kawałeczki.
  2. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę, cukier i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki odcinać po kawałku i wałkować na placki o grubości 3 - 4 mm, wycinać szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka, takie o średnicy 5 - 6 cm.
  4. Białko roztrzepać z cukrem i smarować nim wycięte ciasteczka, następnie posmarowaną stroną kłaść w pestki słonecznika lekko dociskając.
  5. Tak przygotowane ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi 29 sztuk ciastek o średnicy 7 cm (ciut za duże).

    Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.

4 komentarze:

  1. Ja także bardzo lubię takie ciasteczka (: Przepis zapisałam i na pewno niedługo go wypróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Polecam, są mega chrupiące. Miłych wrażeń smakowych.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj