Ciastka ze słonecznikiem
Zdrowe, chrupiące, domowe ciasteczka ze słonecznikiem. Przepis na ciasteczka jest zadziwiająco prosty do wykonania. Gwarantuję, że na jednorazowym pieczeniu się nie skończy. Idealna przekąska do kawy.
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
do smarowania ciastek:
- 1 białko jajka
- 2 łyżki cukru
dodatkowo:
- 300 - 400 g wyłuskanego ziarna słonecznika
Jak zrobić chrupiące ciasteczka ze słonecznikiem?
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem na drobne kawałeczki.
- Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę, cukier i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki odcinać po kawałku i wałkować na placki o grubości 3 - 4 mm, wycinać szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka, takie o średnicy 5 - 6 cm.
- Białko roztrzepać z cukrem i smarować nim wycięte ciasteczka, następnie posmarowaną stroną kłaść w pestki słonecznika lekko dociskając.
- Tak przygotowane ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi 29 sztuk ciastek o średnicy 7 cm (ciut za duże).
Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.
Ja także bardzo lubię takie ciasteczka (: Przepis zapisałam i na pewno niedługo go wypróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, są mega chrupiące. Miłych wrażeń smakowych.
OdpowiedzUsuńdomowe ciasteczka najlepsze!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)))
OdpowiedzUsuń