07.02.2015

Bigos z kurczakiem

Bigos w mojej wersji jest dobrym pomysłem jako obiad dla zapracowanych. Zapewniam, że taki bigos z kurczakiem po jednym przyrządzeniu z pewnością powróci  na Wasz stół w porze obiadowej. Przyznam się, że kurczak w bigosie był w charakterze eksperymentu i ku mojemu zdziwieniu okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu ze słodkiej kapusty jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu.

Bigos ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg świeżej kapusty
  • 1/2 pałki kiełbasy (30 dag)
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego 
  • olej
  • sól
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie bigosu ze słodkiej kapusty z kurczakiem:

  1. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę i czosnek w kostkę, marchew i pieczarki w paski, a kapustę poszatkować.
  2. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski, kiełbasę zaś w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzać olej (ilość taka by dno garnka było pokryte) i co 10 minut wrzucać składniki w kolejności podanej powyżej. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Załączone zdjęcie jest wersji bez pieczarek, ale z pieczarkami ma barwniejszy smak.
  4. Na koniec dodać ketchup (najlepiej o jak najkrótszym składzie np. Pudliszki lub Heinz), przyprawy i sól do smaku.

    Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj