Bigos z kurczakiem
Bigos w mojej wersji jest dobrym pomysłem jako obiad dla zapracowanych. Zapewniam, że taki bigos z kurczakiem po jednym przyrządzeniu z pewnością powróci na Wasz stół w porze obiadowej. Przyznam się, że kurczak w bigosie był w charakterze eksperymentu i ku mojemu zdziwieniu okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu ze słodkiej kapusty jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu.
Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 1/2 kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg świeżej kapusty
- 1/2 pałki kiełbasy (30 dag)
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- olej
- sól
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie bigosu ze słodkiej kapusty z kurczakiem:
- Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę i czosnek w kostkę, marchew i pieczarki w paski, a kapustę poszatkować.
- Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski, kiełbasę zaś w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać olej (ilość taka by dno garnka było pokryte) i co 10 minut wrzucać składniki w kolejności podanej powyżej. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Załączone zdjęcie jest wersji bez pieczarek, ale z pieczarkami ma barwniejszy smak.
- Na koniec dodać ketchup (najlepiej o jak najkrótszym składzie np. Pudliszki lub Heinz), przyprawy i sól do smaku.
Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑