Szybkie wafle
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie lubisz długiego krzątania się w kuchni - oto szybkie wafle wymagające tylko posmarowania. Połączenie masy krówkowej z powidłami i waflem sprawia, że otrzymujemy bardzo smaczny słodki deser.
Składniki:
- opakowanie wafli
- masa krówkowa (kajmakowa)
- gęste powidła śliwkowe (u mnie powidła z węgierek)
Przygotowanie:
- Wafle smarujemy na przemian, jeden wafel masą krówkową, drugi powidłami i układamy jeden na drugim. Najlepiej smarować stronę wafla, która ma głębsze kratki, taką ilością masy, aby tylko wypełniła kratki. Posmarowanie zbyt grubo, może powodować przesuwanie wafli podczas krojenia.
- Przygotowane wafle obciążyć np. ciężką deską do krojenia i włożyć do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny lub na całą noc. Wafelki nie są zbyt słodkie, gdyż powidła śliwkowe równoważą słodycz masy krówkowej (smaki fajnie się ze sobą komponują).
Zobacz również: wafle z galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.