05.02.2015

Szybkie wafle

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie lubisz długiego krzątania się w kuchni - oto szybkie wafle wymagające tylko posmarowania. Połączenie masy krówkowej z powidłami i waflem sprawia, że otrzymujemy bardzo smaczny słodki deser.

Wafle z powidłami

 Składniki:

  • opakowanie wafli
  • masa krówkowa (kajmakowa)
  • gęste powidła śliwkowe (u mnie powidła z węgierek)

Przygotowanie:

  1. Wafle smarujemy na przemian, jeden wafel masą krówkową, drugi powidłami i układamy jeden na drugim. Najlepiej smarować stronę wafla, która ma głębsze kratki, taką ilością masy, aby tylko wypełniła kratki. Posmarowanie zbyt grubo, może powodować przesuwanie wafli podczas krojenia.
  2.  Przygotowane wafle obciążyć np. ciężką deską do krojenia i włożyć do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny lub na całą noc. Wafelki nie są zbyt słodkie, gdyż powidła śliwkowe równoważą słodycz masy krówkowej (smaki fajnie się ze sobą komponują).

    Zobacz również: wafle z galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj