Faworki bez jajek

/ 0
Chrusty z cukrem pudrem na deser w tłusty czwartek

Proponuję tanie i łatwe do wykonania faworki. W zaganianym świecie brak czasu każe nam często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz, nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników.

Faworki z miodem na deser

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • kwaśna śmietana
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • miód (opcjonalnie)

Jak zrobić faworki?

  1. Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe, niekruszące się).
  2. Włożyć ciasto do garnka lub miski i dokładnie je docisnąć do dna, po czym przykryć i wstawić na całą noc do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki.
  3. Po wyjęciu odcinać nożem kawałki i rozwałkowywać na cienkie plastry.
  4. Wycinać małe prostokąty, które naciąć lekko na środku i wywinąć faworki, przewlekając przez nacięcie  jeden koniec w dół lub w górę.
  5. Smażyć z obu stron w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia się (przeprowadzić test na jednym faworku).
  6. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu), a następnie obsypać obficie cukrem pudrem lub delikatnie polać lekko roztopionym miodem.

    Zobacz również: faworki.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *