Fasolówka na kurczaku
Zupa fasolowa wcale nie musi być ciężkostrawna. Moja wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej, niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad pieczemy udka lub podudzia z kurczaka, a po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, najlepiej wykorzystać ją właśnie w fasolówce.
Zupa fasolowa na kurczaku jest bardzo pożywna i warto przygotowywać ją na obiad. Zupa z fasoli zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka i błonnika oraz wiele zawartych właśnie w fasoli witamin. Fasolówka będzie smaczna i dobrze trawiona przez nasz organizm, jeśli przyprawimy ją cząbrem, tymiankiem i kminkiem.
Przepis na fasolówkę na kurczaku:
- 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy)
- 200 g drobnej fasoli
- 2 średnie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru (zapobiega wzdęciom)
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- garnek 3 litrowy
Jak zrobić zupę z fasoli:
- Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie.
- Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić na koniec do zupy.
- Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy i uzupełnić wygotowaną wodę, gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i fasoli.
- Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku.
Zobacz również: fasolka po bretońsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑