Fasolówka na kurczaku
Zupa fasolowa wcale nie musi być ciężko strawna. Moja wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce.
Składniki:
- 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy)
- 200 g drobnej fasoli
- 2 średnie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru (zapobiega wzdęciom)
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- garnek 3 litrowy
Przygotowanie zupy fasolowej:
- Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie.
- Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy.
- Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy i uzupełnić wygotowaną wodę, gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i fasoli.
- Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku.
Zobacz również: fasolka po bretońsku.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑