Śledź z majerankiem
Polecam delikatnego w smaku śledzia z majerankiem. Warto go mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na śledzika, to będzie jak znalazł.
Składniki:
- 6 płatów śledziowych małosolnych
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sok z 1 cytryny
- olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego
Przygotowanie:
- Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o
szerokości ok.3 cm.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem, to będzie lżejsza na
wątrobę), czosnek drobno posiekać.
- Wszystko wymieszać dodając pozostałe
składniki. Potrzebna ilości oleju wychodzi w trakcie przygotowania (około 1/2 - 3/4 szklanki).
- Część oleju
dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie
dodać oleju, aby śledź był pokryty. Polecam zrobienie z 1/2 oleju rzepakowego i 1/2 oleju lnianego, mają wtedy
fajny smak i kolor.
- Oczywiście śledzik lubi postać 1 - 2 dni w lodówce, ale są
dobre nawet już po 2 godzinach.
Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej.
Lubie śledzie, a ten należy do ulubionych.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że nie tylko ja lubię tak zrobionego śledzia :-)
Usuń