2016-11-25

Bigos z grzybami (Wigilia)

Postny bigos jest nieodzowną potrawą na moim stole podczas Wigilii, pewnie zresztą tak jak i na większości Waszych stołów. Taki bigos przygotowuję tylko jeden raz w roku, wszyscy domownicy bardzo go lubią i nie mogą się wręcz doczekać, kiedy można będzie go posmakować. Niby proste połączenie smaków, a w tym jednym dniu smakuje tak, jakby było to coś wykwintnego i jadło się go po raz pierwszy.

Bigos z kiszonej kapusty z grzybami
Bigos jest taką potrawą, że w każdym domu smakuje inaczej, ale na pewno podstawowe dwa składniki bigosu muszą się w nim znaleźć: kiszona kapusta i suszone grzyby. Mój bigos jest jeszcze obowiązkowo z dodatkiem wędzonych śliwek i miodu. Do bigosu na Wigilię nigdy nie dodaję pomidorów ani koncentratu, powinno się w nim czuć tylko smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować na 1 - 2 dni wcześniej, wtedy nawet po podgrzaniu jest jeszcze smaczniejszy. 

Jestem ciekawa, czy podobny bigos gości na Waszym świątecznym stole i co w nim musi się obowiązkowo znaleźć?
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami

Składniki:

(porcja na 2 - 3 osoby)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
  • 3 - 4 wędzone śliwki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • 2 - 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • olej do smażenia

Jak przygotować bigos z grzybami na Wigilię?

  1. Suszone grzyby moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Wyjąć grzyby z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Wody po moczeniu grzybów nie wylewać.
  2. Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobniej pokroić.
  3. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek i cebulę.
  5. Następnie dodać kapustę, 1/3 szklanki oleju i przesmażyć, podlać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 40 minut. Kapustę co pewien czas mieszać i podlewać ewentualnie ciepłą wodą, aby się nie przypaliła, gdyż kiszona kapusta bardzo szybko wchłania wodę.
  6. Po tym czasie dodać przyprawy (bez soli), dusić pod przykryciem około 60 minut.
  7. Do podduszonej kapusty dodać grzyby i pokrojone śliwki, co pewien czas mieszać i dusić do miękkości grzybów i kapusty (jeśli w kapuście jest mało płynu, to podlać gorącą wodą).
  8. Na koniec zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do momentu, aż konsystencja kapusty będzie nam odpowiadała.

    Zobacz również: dorsz z warzywami.

7 komentarzy:

  1. ten postny smakuje mi najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, na pewno zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się nie mogę doczekać aż spróbuję wszystkich wigilijnych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę w tym roku zrobić taki bigosik :-) Wygląda tak smakowicie, że aż się głodna zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry