Prawdziwe mięso i wędliny

Zakup dobrego mięsa, aby przygotować obiad lub wędliny na kanapkę często wiąże się z długim poszukiwaniem i wątpliwościami "Czy jest ono jeszcze prawdziwe?" Tak, tak powiecie, przecież stoiska z mięsem i wędlinami są praktycznie w każdym większym markecie i wybór jest, ale co do jakości to już niekoniecznie. 


Stek

Sama pamiętam, gdy rozpoczynałam swoją przygodę z gotowaniem i kupiłam słabej jakości boczek. Boczek, zamiast pięknie na patelni się usmażyć, to był tak napompowany wodą i nie wiem czym tam jeszcze, że raczej się ugotował, okropnie pryskał i do tego jeszcze miałam dodatkowe sprzątanie. Ta przygoda uświadomiła mi, że muszę bardziej zwracać uwagę na jakoś i skład kupowanego mięsa.

W obecnym czasie o wiele bardziej przywiązujemy wagę do tego, co sami jemy i czym karmimy naszych bliskich, a szczególnie nasze dzieci. Ograniczamy im produkty z dużą zawartością cukru, nie prowadzamy ich po niezdrowych lokalach z fast foodem, a słowo fit stało się bardzo modne. Czy jesteśmy pewni, że nie zapominamy o jakości innych produktów np. mięsnych, z których przygotowujemy na co dzień posiłki?

Polędwiczki wieprzowe

Czym charakteryzuje się prawdziwe mięso i wędliny?

Dobre jakościowo mięso i wędliny powinny być wolne od chemii, tradycyjnie przygotowywane i najlepiej pozyskane z ekologicznego chowu zwierząt np. z Podlasia - zielonych płuc Polski. Takie wiejskie, naturalnie przetworzone mięso jest zdrowe, smaczne i pochodzi ze znanego lokalnego zakładu mięsnego, a nie z przemysłowej produkcji. Powiem Wam, że ja takie mięso i wędliny, po długim poszukiwaniu w końcu znalazłam.

Schab pieczony

Gdzie kupić dobrej jakości polskie mięso i wędliny? 

Poszukując dobrego jakościowo mięsa i wędlin produkowanych wyłącznie metodami naturalnymi, trafiłam do sklepu mięsnego online Super-stek.pl, który sprzedaje prawdziwe mięso i wędliny z Podlaskiej wsi. Sklep ma szeroką ofertę zarówno mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, a ostatnio nawet drobiowego, jak i podrobów. Sklep posiada również duży wybór prawdziwych wiejskich wędlin, wyprodukowanych w regionalnym podlaskim zakładzie mięsnym.

Co najczęściej kupuję i co mogę polecić ze sklepu Super-stek.

Numerem jeden na liście moich zakupów i od czego rozpoczęłam przygodę ze sklepem, był i jest prawdziwy stek wołowy, którego rodzajów w sklepie jest spory wybór.
Steki zazwyczaj przygotowuję z glazurą:

Składniki:
  • stek o wadze około 250 g i grubości 2,5 - 3 cm
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy
Glazura:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól
  • 1 - 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
    Opis wykonania znajdziecie tutaj: Stek wołowy.
Męska część domowników zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez suszenie z dodatkiem tylko soli i przypraw. Często kupuję również dobrej jakości schab, prawdziwy boczek lub szynkę oraz inne produkty potrzebne do zrobienia zdrowego obiadu.

Forma zakupów przez internet bardzo mi odpowiada, szczególnie w okresie przedświątecznym, gdy nie mam czasu, a w sklepach dzikie tłumy. Robiąc zakupy w sklepie Super-stek mam również dużą satysfakcję z tego, że wspieram małą lokalną firmę, a nie duży koncern zagraniczny. Polecam sklep wszystkim tym osobom, które cenią zdrową żywność i dobre jedzenie.

Korzyści i komfort z zakupów online w sklepie Super-stek mają nie tylko osoby młode, zapracowane, które biegle poruszają się w świecie komputerów i takie zakupy traktują jako oszczędność czasu. Sklep wychodzi również naprzeciw osobom starszym i niepełnosprawnym, przyjmując od nich zamówienia telefonicznie. Największą zaletą z korzystania z tego typu zakupów jest oczywiście, dostawa zamówionych produktów bezpośrednio do domu.
Kiełbasa wołowa Kmicica

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis. Rzeczywiście wybrać dobrą wędlinę lub mięso nie jest łatwym zadaniem. Często te dobre jakościowo mają dośc wysoką cenę. Jednak warto zapłacić więcej i cieszyć sie smakiem niż jak w Twoim wypadku zamiast smażonego boczku wyjdzie gotowany :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Zdecydowanie, warto stawiać na jakość, lepiej zjeść mniej, a dobrej jakości :)

      Usuń
  2. Mięsa które prezentujesz należą do moich ulubionych :) zwłaszcza polędwiczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że artykuł Cię zainteresował:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *