2016-11-02

Prawdziwe mięso i wędliny

Zakup dobrego mięsa, aby przygotować obiad lub wędliny na kanapkę często wiąże się z długim poszukiwaniem i wątpliwościami "Czy jest ono jeszcze prawdziwe?" Tak, tak powiecie, przecież stoiska z mięsem i wędlinami są praktycznie w każdym większym markecie i wybór jest, ale co do jakości to już niekoniecznie. 


Stek

Sama pamiętam, gdy rozpoczynałam swoją przygodę z gotowaniem i kupiłam słabej jakości boczek. Boczek, zamiast pięknie na patelni się usmażyć, to był tak napompowany wodą i nie wiem czym tam jeszcze, że raczej się ugotował, okropnie pryskał i do tego jeszcze miałam dodatkowe sprzątanie. Ta przygoda uświadomiła mi, że muszę bardziej zwracać uwagę na jakoś i skład kupowanego mięsa.

W obecnym czasie o wiele bardziej przywiązujemy wagę do tego, co sami jemy i czym karmimy naszych bliskich, a szczególnie nasze dzieci. Ograniczamy im produkty z dużą zawartością cukru, nie prowadzamy ich po niezdrowych lokalach z fast foodem, a słowo fit stało się bardzo modne. Czy jesteśmy pewni, że nie zapominamy o jakości innych produktów np. mięsnych, z których przygotowujemy na co dzień posiłki?

Polędwiczki wieprzowe

Czym charakteryzuje się prawdziwe mięso i wędliny?

Dobre jakościowo mięso i wędliny powinny być wolne od chemii, tradycyjnie przygotowywane i najlepiej pozyskane z ekologicznego chowu zwierząt np. z Podlasia - zielonych płuc Polski. Takie wiejskie, naturalnie przetworzone mięso jest zdrowe, smaczne i pochodzi ze znanego lokalnego zakładu mięsnego, a nie z przemysłowej produkcji. Powiem Wam, że ja takie mięso i wędliny, po długim poszukiwaniu w końcu znalazłam.

Schab pieczony

Gdzie kupić dobrej jakości polskie mięso i wędliny? 

Poszukując dobrego jakościowo mięsa i wędlin produkowanych wyłącznie metodami naturalnymi, trafiłam do sklepu mięsnego online Super-stek.pl, który sprzedaje prawdziwe mięso i wędliny z Podlaskiej wsi. Sklep ma szeroką ofertę zarówno mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, a ostatnio nawet drobiowego, jak i podrobów. Sklep posiada również duży wybór prawdziwych wiejskich wędlin, wyprodukowanych w regionalnym podlaskim zakładzie mięsnym.

Co najczęściej kupuję i co mogę polecić ze sklepu Super-stek.

Numerem jeden na liście moich zakupów i od czego rozpoczęłam przygodę ze sklepem, był i jest prawdziwy stek wołowy, którego rodzajów w sklepie jest spory wybór.
Steki zazwyczaj przygotowuję z glazurą:

Składniki:
  • stek o wadze około 250 g i grubości 2,5 - 3 cm
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy
Glazura:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól
  • 1 - 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
    Opis wykonania znajdziecie tutaj: Stek wołowy.
Męska część domowników zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez suszenie z dodatkiem tylko soli i przypraw. Często kupuję również dobrej jakości schab, prawdziwy boczek lub szynkę oraz inne produkty potrzebne do zrobienia zdrowego obiadu.

Forma zakupów przez internet bardzo mi odpowiada, szczególnie w okresie przedświątecznym, gdy nie mam czasu, a w sklepach dzikie tłumy. Robiąc zakupy w sklepie Super-stek mam również dużą satysfakcję z tego, że wspieram małą lokalną firmę, a nie duży koncern zagraniczny. Polecam sklep wszystkim tym osobom, które cenią zdrową żywność i dobre jedzenie.

Korzyści i komfort z zakupów online w sklepie Super-stek mają nie tylko osoby młode, zapracowane, które biegle poruszają się w świecie komputerów i takie zakupy traktują jako oszczędność czasu. Sklep wychodzi również naprzeciw osobom starszym i niepełnosprawnym, przyjmując od nich zamówienia telefonicznie. Największą zaletą z korzystania z tego typu zakupów jest oczywiście, dostawa zamówionych produktów bezpośrednio do domu.
Kiełbasa wołowa Kmicica

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. Rzeczywiście wybrać dobrą wędlinę lub mięso nie jest łatwym zadaniem. Często te dobre jakościowo mają dośc wysoką cenę. Jednak warto zapłacić więcej i cieszyć sie smakiem niż jak w Twoim wypadku zamiast smażonego boczku wyjdzie gotowany :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Zdecydowanie, warto stawiać na jakość, lepiej zjeść mniej, a dobrej jakości :)

      Usuń
  2. Mięsa które prezentujesz należą do moich ulubionych :) zwłaszcza polędwiczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że artykuł Cię zainteresował:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry