Naleśniki drożdżowe
Puszyste i bardzo delikatne naleśniki drożdżowe to pyszna propozycja na śniadanie lub słodki lunch. Naleśniki drożdżowe strukturą zbliżone są do amerykańskich pancakes, ale zamiast proszku do pieczenia zawierają drożdże.
Jeśli znudzą się Wam już tradycyjne naleśniki, to koniecznie wypróbujcie przepis na naleśniki drożdżowe. Naleśniki są łatwe do zrobienia i smaży się je prawie bez tłuszczu, gdyż ciasto naleśnikowe zawiera masło. Naleśniki po usmażeniu nie są z wierzchu tłuste, co podczas składania jest dużą zaletą, gdyż nie mamy tłustych rąk.
Naleśniki drożdżowe będą dobrze się zwijały/składały, jeśli ciasto
będzie miało konsystencję gęstej lejącej się śmietany, a porcje ciasta
wylewane na patelnię nie będą zbyt duże. Zbyt gęste ciasto i zbyt duże porcje
to zdecydowanie zbyt grube naleśniki.
U mnie naleśniki lub raczej takie polskie pancakes najbardziej
smakowały z serkiem mascarpone i dżemem truskawkowym, chociaż kilka pierwszych
zniknęło bez niczego. Sposób podania według uznania np. bita śmietana, świeże
owoce, roztopiona czekolada, miód, dżem, konfitura, karmelizowane jabłka lub
gruszki.
Przepis na naleśniki drożdżowe
Składniki na naleśniki drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 500 - 550 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- serek mascarpone
- ulubiony dżem lub konfitura
- kilka łyżek masła klarowanego lub oleju do smażenia
Jak zrobić naleśniki drożdżowe?
- Drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru rozmieszać w 100 ml lekko podgrzanego mleka i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość.
- Jajka zmiksować z cukrem do powstania puszystej konsystencji.
- Nie przerywając miksowania partiami dodawać mąkę, drożdże, lekko podgrzane mleko i na koniec roztopione zimne masło. Miksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć postać gęstej śmietany, którą można bez pomocy wylać z kubeczka. Zbyt gęste ciasto trudno będzie wylewać na patelnię, a naleśniki będą grube i mało sprężyste.
- Ciasto przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Patelnię dobrze rozgrzać z odrobiną tłuszczu i za pomocą małej chochli odmierzać porcje ciasta. Naleśniki podczas smażenia nieco rosną, dlatego zbyt dużo ciasta nie wylewać.
- Naleśniki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni utworzą się małe kratery i przyrumienią się od spodu.
- Podczas smażenia patelnię wystarczy tylko delikatnie smarować tłuszczem, gdyż dodane masło sprawia, że nie przyklejają się do niej.
-
Upieczone naleśniki smarować cienką warstwą serka mascarpone, a pośrodku
robić paseczek z dżemu lub konfitury i zawijać. Zwinięte naleśniki można
oprószyć cukrem pudrem.
Tradycyjne naleśniki w żaden sposób mi się nie znudziły, ale takie też z ciekawością wypróbuję. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe? hmm nie jadłam nigdy. Ale już widze minę męża jak mu je podam
OdpowiedzUsuń