Chleb na sodzie z sezamem

/ 4

Chleb na sodzie z sezamem to bardzo łatwe do zrobienia pieczywo, które świetnie sprawdza się, gdy są trudne czasy i nie robimy codziennie zakupów. Chleb pieczony z sodą dobrze zastępuje tradycyjny chleb, chociaż jego struktura jest nieco inna, bardziej zwarta i mniej puszysta.

Chleb pieczony z sodą
W obecnej sytuacji na pewno większość z Was wychodzi z domu tylko w ostateczności, do pracy, apteki, czy też po niezbędne zakupy i to raz na jakiś czas. U mnie jest podobnie i dlatego z potrzeby chwili musiałam przeprowadzić eksperyment i zrobić jakieś pieczywo bez dodatku drożdży, których w ostatnim czasie nie było w moim sklepie. W sieci sporo jest przepisów na chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam.

Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam, że maślankę zastąpię mlekiem i octem jabłkowym, który z doświadczenia wiem, że dobrze aktywuje do działania sodę. Powstał chleb na sodzie z sezamem, w którym część mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną, dlatego chleb nie ma typowego koloru pszennych wypieków. Część mąki pszennej można również zastąpić mąką pełnoziarnistą. Dodatek sezamu sprawił, że chleb delikatnie pachniał i smakował sezamem. Pasował i do białego sera z dżemem i do kanapki z wędliną. Następnym razem wypróbuję z czarnuszką. Odradzam dodawać do chleba na sodzie pestki słonecznika, gdyż pod wpływem sody pestki stają się zielone.

Przygotowując ten chlebek, obawiałam się, czy nie będzie zbyt mocno wyczuwalny zapach i smak sody oczyszczonej? Okazało się jednak, że po upieczeniu soda zupełnie nie jest wyczuwalna, chleb dobrze się kroi i długo zachowuje swój smak. Najlepiej przechowywać go w lnianym woreczku lub przykryty ściereczką, w foli może być wilgotny i zmienić smak. Chleb nie jest puszysty, jest raczej zwarty, struktura w stylu razowca (pewnie za sprawą mąki gryczanej).

Chleb pieczony z sodą chyba wszystkim smakował, gdyż nie został ani okruszek, dlatego uznaję eksperyment za udany i na pewno będzie to mój chleb na trudne czasy.
Chleb bez drożdży z sezamem
Liczba porcji: 18 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 241 kcal
Kategoria: pieczywo, przystawka
Dieta: wegetariańska
Forma: 30 cm x 14 cm x 7 cm

Przepis na chleb na sodzie

Składniki na chleb na sodzie z sezamem:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 4 szklanki mąki pszennej (u mnie 3 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka mąki gryczanej) 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml mleka lub maślanki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki sezamu
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić chleb na sodzie z sezamem?

  1. Mąkę wymieszać z sodą, solą i cukrem.
  2. Dodać mleko wymieszane z octem jabłkowym, oliwę i sezam.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było suchej mąki, a ciasto dawało się odklejać od łyżki. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, należy dodać nieco więcej mleka. Ciasto powinno być dość gęste, zachowywać swój kształt i nie rozpływać się na boki.
  4. Masę wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Wierzch wyrównać namoczoną w wodzie dłonią lub łyżką i zrobić kilka nacięć. 
  5. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 210 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec 25 - 30 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w niego wydaje głuchy odgłos.
  6. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce. 
  7. Chleb przechowywać w lnianym woreczku lub przykryty ściereczką, nie wkładać do foli, gdyż będzie wilgotny i niezbyt smaczny.
Zobacz również: prosty chleb na drożdżach.

Komentarze

  1. Przepis przydatny, zwłaszcza teraz, i zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak ciężko w mojej okolicy kupić drożdże...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis,nie piekłam jeszcze chlebka na sodzie,wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Można powiedzieć, że to taki chlebek kryzysowy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu powyżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady