Chleb na sodzie z sezamem
Chleb na sodzie z sezamem to bardzo łatwe do zrobienia pieczywo, które świetnie sprawdza się, gdy są trudne czasy i nie robimy codziennie zakupów. Chleb pieczony z sodą dobrze zastępuje tradycyjny chleb, chociaż jego struktura jest nieco inna, bardziej zwarta i mniej puszysta.
W obecnej sytuacji na pewno większość z Was wychodzi z domu tylko w ostateczności, do pracy, apteki, czy też po niezbędne zakupy i to raz na jakiś czas. U mnie jest podobnie i dlatego z potrzeby chwili musiałam przeprowadzić eksperyment i zrobić jakieś pieczywo bez dodatku drożdży, których w ostatnim czasie nie było w moim sklepie. W sieci sporo jest przepisów na chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam.
  Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam, że maślankę zastąpię mlekiem i octem
  jabłkowym, który z doświadczenia wiem, że dobrze aktywuje do działania sodę. Powstał chleb na sodzie z sezamem, w którym część mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną, dlatego chleb nie ma typowego
  koloru pszennych wypieków. Część mąki pszennej można również zastąpić mąką
  pełnoziarnistą. Dodatek sezamu sprawił, że chleb delikatnie pachniał i
  smakował sezamem. Pasował i do białego sera z dżemem i do kanapki z wędliną.
  Następnym razem wypróbuję z czarnuszką. Odradzam dodawać do chleba na sodzie
  pestki słonecznika, gdyż pod wpływem sody pestki stają się zielone.
  Przygotowując ten chlebek, obawiałam się, czy nie będzie zbyt mocno wyczuwalny
  zapach i smak sody oczyszczonej? Okazało się jednak, że po upieczeniu soda
  zupełnie nie jest wyczuwalna, chleb dobrze się kroi i długo zachowuje swój
  smak. Najlepiej przechowywać go w lnianym woreczku lub przykryty ściereczką, w
  foli może być wilgotny i zmienić smak. Chleb nie jest puszysty, jest raczej
  zwarty, struktura w stylu razowca (pewnie za sprawą mąki gryczanej).
  Chleb pieczony z sodą chyba wszystkim smakował, gdyż nie został ani okruszek, dlatego uznaję
  eksperyment za udany i na pewno będzie to mój chleb na trudne czasy.
  Przepis na chleb na sodzie
Składniki na chleb na sodzie z sezamem:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 4 szklanki mąki pszennej (u mnie 3 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka mąki gryczanej)
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 łyżka oliwy
 - 1,5 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - 500 ml mleka lub maślanki
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 - 0,5 szklanki sezamu
 
Jak zrobić chleb na sodzie z sezamem?
- Mąkę wymieszać z sodą, solą i cukrem.
 - Dodać mleko wymieszane z octem jabłkowym, oliwę i sezam.
 - Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było suchej mąki, a ciasto dawało się odklejać od łyżki. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, należy dodać nieco więcej mleka. Ciasto powinno być dość gęste, zachowywać swój kształt i nie rozpływać się na boki.
 - Masę wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Wierzch wyrównać namoczoną w wodzie dłonią lub łyżką i zrobić kilka nacięć.
 - Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 210 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec 25 - 30 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w niego wydaje głuchy odgłos.
 - Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
 - 
    Chleb przechowywać w lnianym woreczku lub przykryty ściereczką, nie wkładać
    do foli, gdyż będzie wilgotny i niezbyt smaczny.
 





Przepis przydatny, zwłaszcza teraz, i zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak ciężko w mojej okolicy kupić drożdże...
OdpowiedzUsuńU mnie również drożdży nie ma :)
UsuńBardzo ciekawy przepis,nie piekłam jeszcze chlebka na sodzie,wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Można powiedzieć, że to taki chlebek kryzysowy :)
Usuń