Chleb na sodzie z sezamem
Chleb na sodzie z sezamem to bardzo łatwe do zrobienia pieczywo, które świetnie sprawdza się, gdy są trudne czasy i nie robimy codziennie zakupów. Chleb pieczony z sodą dobrze zastępuje tradycyjny chleb, chociaż jego struktura jest nieco inna, bardziej zwarta i mniej puszysta.
W obecnej sytuacji na pewno większość z Was wychodzi z domu tylko w ostateczności, do pracy, apteki, czy też po niezbędne zakupy i to raz na jakiś czas. U mnie jest podobnie i dlatego z potrzeby chwili musiałam przeprowadzić eksperyment i zrobić jakieś pieczywo bez dodatku drożdży, których w ostatnim czasie nie było w moim sklepie. W sieci sporo jest przepisów na chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam.
Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam, że maślankę zastąpię mlekiem i octem
jabłkowym, który z doświadczenia wiem, że dobrze aktywuje do działania sodę. Powstał chleb na sodzie z sezamem, w którym część mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną, dlatego chleb nie ma typowego
koloru pszennych wypieków. Część mąki pszennej można również zastąpić mąką
pełnoziarnistą. Dodatek sezamu sprawił, że chleb delikatnie pachniał i
smakował sezamem. Pasował i do białego sera z dżemem i do kanapki z wędliną.
Następnym razem wypróbuję z czarnuszką. Odradzam dodawać do chleba na sodzie
pestki słonecznika, gdyż pod wpływem sody pestki stają się zielone.
Przygotowując ten chlebek, obawiałam się, czy nie będzie zbyt mocno wyczuwalny
zapach i smak sody oczyszczonej? Okazało się jednak, że po upieczeniu soda
zupełnie nie jest wyczuwalna, chleb dobrze się kroi i długo zachowuje swój
smak. Najlepiej przechowywać go w lnianym woreczku lub przykryty ściereczką, w
foli może być wilgotny i zmienić smak. Chleb nie jest puszysty, jest raczej
zwarty, struktura w stylu razowca (pewnie za sprawą mąki gryczanej).
Chleb pieczony z sodą chyba wszystkim smakował, gdyż nie został ani okruszek, dlatego uznaję
eksperyment za udany i na pewno będzie to mój chleb na trudne czasy.
Przepis na chleb na sodzie
Składniki na chleb na sodzie z sezamem:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 4 szklanki mąki pszennej (u mnie 3 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka mąki gryczanej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml mleka lub maślanki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki sezamu
Jak zrobić chleb na sodzie z sezamem?
- Mąkę wymieszać z sodą, solą i cukrem.
- Dodać mleko wymieszane z octem jabłkowym, oliwę i sezam.
- Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było suchej mąki, a ciasto dawało się odklejać od łyżki. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, należy dodać nieco więcej mleka. Ciasto powinno być dość gęste, zachowywać swój kształt i nie rozpływać się na boki.
- Masę wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Wierzch wyrównać namoczoną w wodzie dłonią lub łyżką i zrobić kilka nacięć.
- Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 210 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec 25 - 30 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w niego wydaje głuchy odgłos.
- Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
-
Chleb przechowywać w lnianym woreczku lub przykryty ściereczką, nie wkładać
do foli, gdyż będzie wilgotny i niezbyt smaczny.
Przepis przydatny, zwłaszcza teraz, i zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak ciężko w mojej okolicy kupić drożdże...
OdpowiedzUsuńU mnie również drożdży nie ma :)
UsuńBardzo ciekawy przepis,nie piekłam jeszcze chlebka na sodzie,wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Można powiedzieć, że to taki chlebek kryzysowy :)
Usuń