Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Pyszne i łatwe do zrobienia bułeczki drożdżowe z marmoladą. Bułeczki z marmoladą to idealna przekąska na drugie śniadanie w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Bułeczki drożdżowe z dżemem nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie.
Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki drożdżowe z marmoladą szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki z marmoladą były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Bułeczki drożdżowe zdecydowanie można robić nieco większe, a kształt nadać podłużny, gdyż ciasto drożdżowe jest dość miękkie i po zlepieniu łatwiej jest taki kształt uzyskać. Jeśli zamiast marmolady do środka włożymy jagody, bułeczki drożdżowe z marmoladą staną się pysznymi jagodziankami.Przepis na bułeczki drożdżowe z marmoladą
Składniki na bułeczki drożdżowe z marmoladą:
- 550 g ugotowanych ziemniaków
- 550 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
- 250 - 300 g marmolady lub gęstego dżemu
- 3 - 4 łyżki mleka lub roztopionego masła do posmarowania
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z marmoladą?
- Ugotowane ziemniaki wystudzić tak, aby można było je utrzymać w dłoni. Odmiana ziemniaków powinna być sypka, aby po ugotowaniu nie były wodniste.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z masłem i drożdżami. Ziemniaków nie rozdrabniać blenderem, gdyż będą zbyt rzadkie.
- Jajka roztrzepać z cukrem pudrem.
- Do przesianej mąki dodać masę ziemniaczaną, jajka z cukrem oraz alkohol i po wymieszaniu zagnieść ciasto. Podczas zagniatania podsypywać delikatnie mąką, ciasto powinno być jednolite i miękkie. Ilość zużytej do podsypania mąki będzie zależała od wilgotności ziemniaków.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 cm i wykroić z niego krążki o średnicy 7 - 8 cm.
- Na każdy krążek położyć łyżeczkę marmolady i zlepić brzegi. Uformowane bułeczki układać w odstępach zlepieniem do dołu na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub masłem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut. Najlepiej po tym czasie jedną sprawdzić, czy jest upierzona. Nie przedłużać czasu pieczenia, gdyż bułeczki staną się zbyt suche.
- Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Lukier:
- Składniki rozcierać łyżką do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji, bez wyczuwalnego cukru pudru.
-
Lukrem od razu posmarować wystudzone bułeczki, gdyż odstawiony zastygnie.
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń