Bułeczki drożdżowe z marmoladą

/ 1

Pyszne i łatwe do zrobienia bułeczki drożdżowe z marmoladą. Idealna przekąska na drugie śniadanie zarówno w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie.

Bułeczki drożdżowe z lukrem
Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt nadać podłużny, gdyż ciasto jest dość miękkie i po zlepieniu łatwiej jest taki kształt uzyskać. Jeśli zamiast marmolady do środka włożymy jagody, bułeczki drożdżowe z marmoladą staną się pysznymi jagodziankami.
Bułeczki z lukrem
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania 30 minut + pieczenie

Składniki na bułeczki drożdżowe z marmoladą:

  • 550 g ugotowanych ziemniaków
  • 550 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki

Dodatkowo:

  • 250 - 300 g marmolady 
  • 3 - 4 łyżki mleka lub roztopionego masła do posmarowania

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z marmoladą?

  1. Ugotowane ziemniaki wystudzić tak, aby można było je utrzymać w dłoni. Odmiana ziemniaków powinna być sypka, aby po ugotowaniu nie były wodniste.
  2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z masłem i drożdżami. Ziemniaków nie rozdrabniać blenderem, gdyż będą zbyt rzadkie.
  3. Jajka roztrzepać z cukrem pudrem.
  4. Do przesianej mąki dodać masę ziemniaczaną, jajka z cukrem oraz alkohol i po wymieszaniu zagnieść ciasto. Podczas zagniatania podsypywać delikatnie mąką, ciasto powinno być jednolite i miękkie. Ilość zużytej do podsypania mąki będzie zależała od wilgotności ziemniaków.
  5. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 cm i wykroić z niego krążki o średnicy 7 - 8 cm.
  6. Na każdy krążek położyć łyżeczkę marmolady i zlepić brzegi. Uformowane bułeczki układać w odstępach zlepieniem do dołu na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
  7. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub masłem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20  minut. Najlepiej po tym czasie jedną sprawdzić, czy jest upierzona. Nie przedłużać czasu pieczenia, gdyż bułeczki staną się zbyt suche.
  8. Po wystudzeniu posmarować lukrem.

Lukier:

  1. Składniki rozcierać łyżką do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji, bez wyczuwalnego cukru pudru.
  2. Lukrem od razu posmarować wystudzone bułeczki, gdyż odstawiony zastygnie.

    Zobacz również: bułeczki drożdżowe z serem

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *