Pyszne i łatwe do zrobienia bułeczki drożdżowe z marmoladą. Idealna przekąska na drugie śniadanie zarówno w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie.
Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt nadać podłużny, gdyż ciasto jest dość miękkie i po zlepieniu łatwiej jest taki kształt uzyskać. Jeśli zamiast marmolady do środka włożymy jagody, bułeczki drożdżowe z marmoladą staną się pysznymi jagodziankami.
Składniki na bułeczki drożdżowe z marmoladą:
550 g ugotowanych ziemniaków
550 g mąki pszennej
150 g masła
3 jajka
50 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
250 - 300 g marmolady
3 - 4 łyżki mleka lub roztopionego masła do posmarowania
Ugotowane ziemniaki wystudzić tak, aby można było je utrzymać w dłoni. Odmiana ziemniaków powinna być sypka, aby po ugotowaniu nie były wodniste.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z masłem i drożdżami. Ziemniaków nie rozdrabniać blenderem, gdyż będą zbyt rzadkie.
Jajka roztrzepać z cukrem pudrem.
Do przesianej mąki dodać masę ziemniaczaną, jajka z cukrem oraz alkohol i po wymieszaniu zagnieść ciasto. Podczas zagniatania podsypywać delikatnie mąką, ciasto powinno być jednolite i miękkie. Ilość zużytej do podsypania mąki będzie zależała od wilgotności ziemniaków.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 cm i wykroić z niego krążki o średnicy 7 - 8 cm.
Na każdy krążek położyć łyżeczkę marmolady i zlepić brzegi. Uformowane bułeczki układać w odstępach zlepieniem do dołu na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub masłem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut. Najlepiej po tym czasie jedną sprawdzić, czy jest upierzona. Nie przedłużać czasu pieczenia, gdyż bułeczki staną się zbyt suche.
Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Lukier:
Składniki rozcierać łyżką do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji, bez wyczuwalnego cukru pudru.
Lukrem od razu posmarować wystudzone bułeczki, gdyż odstawiony zastygnie.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń