2018-04-18

Zupa z brukselki

Smaczna i łatwa do przygotowania zupa z brukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają.


Brukselka w zupie ze śmietaną
Zupy gotuję zazwyczaj na wywarze z mięsa, chociaż ostatnio bardzo przypadła mi do gustu lżejsza wersja z samych warzyw. Do lżejszej wersji zupy dodaję masło, aby mogły się przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, K). Zupa z brukselki jest lekka i z małą ilością tłuszczu, powinna posmakować osobom lubiącym niezbyt zawiesiste zupy.
Zupa warzywna z brukselką

Składniki:

(na 3 litry zupy)
  • 450 g mrożonej lub świeżej brukselki
  • 1 marchewka
  • mały kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 30 - 50 g drobnego makaronu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki 
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 100 ml śmietany 18% do zupy
  • 1 - 2 łyżki masła klarowanego do smażenia


Przygotowanie zupy z brukselki:

  1. Do gotującej się wody wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (marchewka, seler, ziemniaki), dodać listek laurowy i ziele angielskie.
  2. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodać do zupy rozmaryn, majeranek, imbir, kminek, suszoną natkę pietruszki (świeżą dodać razem ze śmietaną) i brukselkę. Gotować około 5 - 7 minut (brukselka nie powinna być mocno rozgotowana), po czym dodać makaron i gotować do miękkości makaronu.
  4. Pod koniec wlać śmietanę zahartowaną gorącym płynem z garnka, przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować.

    Zobacz również: zupa kalafiorowa.

5 komentarzy:

  1. Bardzo dobra zupa :) Lubię brukselkę, zarówno jako dodatek do drugiego dania jak i w zupie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka. Lubię bardzo brukselkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupka kojarzy mi się z wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię brukselkę z pewnością smakowałaby mi taka zupa

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry