Zupa z brukselki
Smaczna i łatwa do przygotowania zupa z brukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają.
Składniki:
(na 3 litry zupy)
- 450 g mrożonej lub świeżej brukselki
 - 1 marchewka
 - mały kawałek korzenia selera
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 średnie ziemniaki
 - 30 - 50 g drobnego makaronu
 - 1/2 łyżeczki imbiru
 - 1 łyżeczka białego pieprzu
 - 1/2 łyżeczki kminku
 - 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu
 - 2 listki laurowe
 - 4 ziarenka ziela angielskiego
 - 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
 - 1 łyżka majeranku
 - sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
 - 100 ml śmietany 18% do zupy
 - 1 - 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
 
Przygotowanie zupy z brukselki:
- Do gotującej się wody wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (marchewka, seler, ziemniaki), dodać listek laurowy i ziele angielskie.
 - Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
 - Dodać do zupy rozmaryn, majeranek, imbir, kminek, suszoną natkę pietruszki (świeżą dodać razem ze śmietaną) i brukselkę. Gotować około 5 - 7 minut (brukselka nie powinna być mocno rozgotowana), po czym dodać makaron i gotować do miękkości makaronu.
 - Pod koniec wlać śmietanę zahartowaną gorącym płynem z garnka, przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować.
Zobacz również: zupa kalafiorowa. 





wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupa :) Lubię brukselkę, zarówno jako dodatek do drugiego dania jak i w zupie.
OdpowiedzUsuńPyszna zupka. Lubię bardzo brukselkę.
OdpowiedzUsuńTaka zupka kojarzy mi się z wiosną :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię brukselkę z pewnością smakowałaby mi taka zupa
OdpowiedzUsuń