Zupa krem z dyni

/ 7

Pyszna, sycąca i delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni to wspaniały posiłek na chłodne jesienne i zimowe dni. Łatwość przygotowania i niska cena powinna dodatkowo zachęcić Was do jej zrobienia. Zupa dyniowa dobrze smakuje o każdej porze roku.

Zupa dyniowa
W zależności od rodzaju wykorzystanej dyni zupa dyniowa może minimalnie różnić się zarówno kolorem, jak i smakiem. Tym razem krem z dyni zrobiłam z dyni Muscat de Provance znanej jako dynia zielona, która w miarę dojrzewania przebarwia się na pomarańczowo. Miąższ ma gruby i soczysty, w intensywnym pomarańczowym kolorze.

Zupa krem z dyni jest przyprawiona imbirem i odrobiną chili, dlatego ma delikatnie pikantny smak. Z ilością chili lepiej nie przesadzać, gdyż może zaburzyć lekko słodkawy smak dyni. Krem ma bardzo przyjemną aksamitną konsystencję i intensywny pomarańczowy kolor. Lubię zupy z kawałkami warzyw, ale w tym przypadku musi być krem, gdyż w takiej postaci dynia smakuje najlepiej.

Mam nadzieję, że chętnie korzystacie z tego warzywa, gdyż ma dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych (bogate źródło witaminy A, białka i błonnika).
Krem z dyni z pestkami i śmietaną
Liczba porcji: 3 litry
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 60 kcal
Kategoria: zupa
Dieta: wegetariańska

Przepis na zupę krem z dyni

Składniki na krem z dyni:

  • 2,2 kg dyni (po obraniu 1,5 kg)
  • 1 duża marchew
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku
  • śmietana 18% i pestki dyni do podania
    Opis krok po kroku

Jak przygotować zupę krem z dyni?

  1. Dynię obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, pozostawiając tylko twardy miąższ, który pokroić w drobną kostkę.
  2. Marchew i ziemniaki obrać i drobno pokroić.
  3. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać.
  4. Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub bardzo drobniutko posiekać.
  5. Pomidora zalać wrzątkiem, po kilku minutach zdjąć z niego skórkę i drobno pokroić.
  6. Wszystkie warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać masło, oliwę i zalać wodą tak, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone (nie więcej).
  7. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
  8. Warzywa rozdrobnić blenderem na jednolity krem, dodać sok z cytryny, kurkumę, chili i ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
  9. Podawać z pestkami dyni i śmietaną.

    Zobacz również: zupa krem z brokułów.

Komentarze

  1. Pyszny kremik, smakowicie wygląda -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie zupy z dyni :) Pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie czeka na mnie w domu 2,5kg dynia, wić czas sprawdzić ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) Mam nadzieję, że zupa będzie smakowała. U mnie tak smakowała, że trzeba było ją gotować dwa razy pod rząd ;)

      Usuń
  4. U nas też taką robimy i przyznam bez słodzenia ;) że ... smakuje Super :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady