Kotlety mielone z karkówki

/ 6

Soczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich przygotowania i ma wpływ na ich smak.

Soczyste kotlety mielone

Jak zrobić soczyste i smaczne kotlety mielone?

Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone, nie kupujmy gotowego mięsa mielonego w folii, tylko wybierzmy ładny kawałek np. karkówki i poprośmy, aby na stoisku mięsnym nam je zmielono lub zmielmy je sami w domu. Bardzo często w folii znajduje się mom (mięso oddzielone mechanicznie), które zawiera wszystko, ale niewartościowe mięso i na pewno smaczne kotlety z tego nie wyjdą.

Mięso nie może być zbyt chude, gdyż kotlety po usmażeniu będą zbyt suche. Moim sposobem na soczyste kotlety jest dodanie śmietany i namoczonej w mleku pszennej bułki, a do tego porządne wyrobienie mięsa mielonego. Do zbyt chudego mięsa dobrze jest dodać mielonego boczku, a do zbyt tłustego mielonej wołowiny, która dodatkowo wzbogaci smak kotletów. Kotlety przed smażeniem należy obtoczyć w bułce tartej, która utworzy chrupiącą skórkę i zatrzyma wypływanie soku z kotletów. 
Ważne: Kotlety podczas smażenia zawsze obracać łopatką, nigdy nie wkłuwać w nie widelca, gdyż wypłynie z nich cały sok i kotlety będą suche.
Mielony kotlet wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 gałązki świeżego koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 pszenna bułeczka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 100 - 150 ml mleka do namoczenia bułeczki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów 
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Mięso wyrobić ze wszystkimi składnikami na gładką jednolitą masę, jeśli jest zbyt luźna, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej. 
  5. Z mięsa formować podłużne średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
  6. Kotlety smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą przyrumienione. Proponuję przeprowadzić najpierw test, smażąc jeden kotlet na próbę.

    Zobacz również: kotlety drobiowe siekane

Komentarze

  1. Na takie jestem chętna :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze z ziemniakami i buraczkami, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I gotta favorite this site it seems extremely helpful handy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mielone to jedno z najsmaczniejszych dań polskiej kuchni i co by do nich dodać zjadamy je ze smakiem. W tym przepisie rozważyłabym jednak skład przypraw, bo czosnek, koperek, majeranek, kminek, tymianek i pieprz ziołowy, który sam jest mieszanką różnych przypraw, to takie wszystko naraz i o jaki smak tu chodzi? Sól i pieprz czarny to podstawa, z pozostałych wybrać tak, aby jeden smak nie zabijał drugiego. Ja bardzo lubię w mielonych dużo świeżego koperku, poza sezonem letnim chętnie używam kminku, pieprzu ziołowego. Jest pysznie, z ziemniaczkami, buraczkami, mizerią, marchewką, surówką z... - z czym "gęba" zapragnie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak przyprawione kotlety z karkówki są bardzo aromatyczne i żadna z przypraw nie dominuje, ani nie zaburza ich smaku, a wręcz go nadaje. Pieprzu ziołowego dodałam tylko łyżeczkę i to ze względu na zawartą w nim na 1 miejscu gorczycę i paprykę.
      Jeśli chodzi o przyprawianie kotletów, to każdy może przyprawić je tak jak lubi. Nie przesadzać tylko z ilością kminku, gdyż kotlety mogą nabrać gorzkiego posmaku.
      U mnie w mielonych na pewno nie może zabraknąć czosnku i majeranku.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady