Translate

sobota, 18 czerwca 2016

Kotlety drobiowe siekane

Kotleciki siekane z piersi kurczaka, to smaczna odmiana dla zwykłych sznycli drobiowych, które często przygotowywane mogą spowszednieć. Prezentowane kotlety drobiowe nabrały cudownego aromatu i smaku dzięki temu, że dodałam do nich świeży koperek. 


Kotlety z piersi kurczaka
Moja wersja zawiera również ser żółty, który osoby liczące kalorie mogą śmiało pominąć, dodając zamiast niego o jedno jajko więcej.
Siekane kotlety drobiowe powinny smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdzą się doskonale podane z ryżem na gorąco w porze obiadowej, a także w kanapce zabranej na drugie śniadanie.
Siekane kotlety z piersi kurczaka

Składniki:

(na około 20 małych kotletów)
  •  1 kg piersi z kurczaka (2 podwójne piersi)
  • średni pęczek koperku
  • 2 jajka (L)
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka soli

Kotlety z kurczaka

Jak zrobić kotlety siekane z piersi kurczaka?

  1. Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek i pokroić w drobną (1 cm) kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  3. Koperek umyć i drobno posiekać.
  4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Do pokrojonego kurczaka dodać wszystkie składniki oprócz sera, wymieszać i wstawić na około 1 - 2 godziny do lodówki.
  6. Następnie wymieszać z serem, łyżką formować małe kotleciki i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, aż zarumieni się każda ze stron. Kotleciki podczas smażenia nie chłoną dużo tłuszczu.
  7. Najlepiej smakują z ryżem.

    Zobacz również: soczyste kotlety mielone.

12 komentarzy:

  1. Jak ja dawno nie jadłam takich kotlecików. Dobrze, że mi o nich przypomniałam, bo są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Siekane z koperkiem muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam w domu siekanych kotlecików, muszę kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, gdyż są bardzo smaczne :)

      Usuń
  4. takich nigdy nie robiłam i nigdzie nie próbowałam,wyglądają na smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto wypróbować, są bardzo smaczne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i apetyczne czyli potrawa jaka lubie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodaję jeszcze starte pieczarki, ok. 10 sztuk, a zamiast koperku można dodać posiekaną natkę pietruszki

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pieczarkami pewnie są jeszcze smaczniejsze, a pietruszka również może być dobrym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też takie robię. Są mega smaczne i szybkie w przygotowaniu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi pysznie

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: