Ciasto budyniowe bez pieczenia

/ 1

Ciasto budyniowe bez pieczenia to pyszny i łatwy do przygotowania deser, który ma prosty skład i znany smak. Jeśli lubisz smak budyniu, to kremowe ciasto budyniowiec również Ci posmakuje. Przepis na ciasto z budyniu jest szybki do zrobienia, a składniki są łatwo dostępne i często mamy je w kuchennych zapasach. Ciasto budyniowe z herbatnikami na biszkoptach o umiarkowanej słodyczy sprawdzi się jako deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.

Ciasto z budyniu przekładane herbatnikami
Ciasto budyniowe bez pieczenia z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodkie, dlatego osoby lubiące bardziej słodkie desery, powinny do budyniu dodać nieco więcej cukru. Ilość cukru należy również dostosować do stopnia słodkości posiadanych herbatników i biszkoptów.

Ciasto budyniowiec, jeśli chodzi o smak, można dostosować do swoich upodobań i wybrać smak budyniu, który najbardziej lubimy. Ciasto z budyniu jest dość łatwe do modyfikacji, i to zarówno, jeśli chodzi o smak użytych herbatników, jak i sposób ich ułożenia w formie. U mnie herbatniki były ustawione pionowo między podłużnymi biszkoptami (patrz zdjęcia poniżej), ale można nimi przełożyć budyń w sposób tradycyjny.

Budyniowiec bez pieczenia można zrobić w mniejszej formie, używając połowy składników podanych w przepisie. Do ciasta z budyniem najlepiej wykorzystać znany budyń, gdyż od niego zależy smak i konsystencja ciasta bez pieczenia. Ciasto z kremem budyniowym jest pyszne i szybkie do przygotowania.
Ciasto z budyniu i herbatników
Liczba porcji: 21
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 35 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 188 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia

Składniki na ciasto budyniowe bez pieczenia:

  • 4 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 1600 ml mleka 3,2%
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g masła 82%
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 250 g herbatników maślanych
    Krem z mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki 30% (schłodzić)
  • 4 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
  • czekolada deserowa do dekoracji (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia?

  1. W 500 ml zimnego mleka rozmieszać budynie.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozmieszane budynie i ciągle mieszając gotować, aż budyń zacznie gęstnieć. Do mieszania warto użyć rózgi, wtedy masa będzie gładka i bez grudek.
  3. Ugotowany budyń zdjąć z palnika i ciągle mieszając, dodawać stopniowo pokrojone masło. Mieszać do czasu, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
  4. Biszkopty rozłożyć na dnie formy, a między nimi i przy ściankach formy pionowo poustawiać herbatniki.
  5. Między ustawione herbatniki wkładać i wyrównywać łyżką jeszcze gorący budyń. Rozłożony między herbatnikami budyń powinien wyglądać tak, jak na zdjęciu powyżej.
  6. Masą budyniową można również przekładać herbatniki w sposób tradycyjny, układając warstwy poziomo jedną na drugiej.
  7. Po wystudzeniu ciasto wstawić na około 10 minut do lodówki.
  8. Schłodzone ciasto pokryć kremem z mascarpone i ewentualnie posypać tartą czekoladą.
  9. Ciasto wstawić na około 12 godzin do lodówki, aby całkowicie zastygło.
Krem z serka mascarpone:
  1. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i miksować do czasu połączenia się składników.
  3. Podczas ubijania śmietanki pilnować, aby jej nie przebić, gdyż powstaną grudki. Lepiej miksować na średnich obrotach miksera.

    Zobacz również: ciasto z krakersami bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *