Torcik kokosowy z ananasem i mascarpone

/ 0

Torcik kokosowy z ananasem i mascarpone bez dodatku mąki pszennej. Ciasto kokosowe, które mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Mocno kokosowy torcik z kremem z mascarpone i ananasa. Delikatne i niezbyt słodkie ciasto z samych białek, idealnie sprawdzi się jako deser na święta i każdą inną okazję.

Ciasto kokosowe z ananasem i mascarpone
Torcik kokosowy z ananasem i mascarpone jest idealnym deserem dla osób, które nie mogą spożywać produktów zawierających gluten. Ciasto kokosowe jest zrobione z białek i wiórków kokosowych, dlatego jest bezglutenowe. Torcik kokosowy składa się z blatów kokosowych przełożonych pysznym kremem z mascarpone i ananasa. Ciasto z kremem, w którym jest idealne połączenie smaków kokosa i ananasa.

Ciasto bezglutenowe jest umiarkowanie słodkie. Po zjedzeniu nawet dużego kawałka ciasta z mascarpone nie ma uczucia ciężkości i z chęcią sięga się po więcej.

Ciasto z białek i wiórków kokosowych zazwyczaj robię z wcześniej zebranych i zamrożonych białek, które pozostały po zrobieniu ciasta kruchego, drożdżowego lub pączków. Białka oczywiście wcześniej rozmrażam w temperaturze pokojowej.
Ciasto z białek z kokosem i ananasem
Liczba porcji: 14
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 210 kcal
Kategoria: deser
Dieta: bezglutenowa
Forma: o średnicy 28 cm

Przepis na torcik kokosowy z ananasem i mascarpone

Składniki na torcik kokosowy z ananasem i mascarpone:

Blat kokosowy z białek (składniki na jeden blat):
(Do ciasta upiec 2 jednakowe blaty kokosowe)
  • 5 białek jaja kurzego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g wiórków kokosowych
    Masa ananasowa z mascarpone:
  • 1 świeży ananas
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g serka mascarpone
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
    Dodatkowo:
  • 3 łyżki wiórków kokosowych do posypania
  • papier do pieczenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić torcik kokosowy z ananasem i mascarpone?

  1. Białka ubić na sztywną i lśniącą pianę, dodając po łyżce cukier puder.
  2. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  3. Następnie do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać (nie miksować).
  4. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę kokosową.
  5. Blat kokosowy piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 160 stopni C przez około 18 minut, aż lekko się z wierzchu przyrumieni.
  6. Ciasto kokosowe po upieczeniu wyjąć razem z papierem z formy i wystudzić.
  7. W taki sam sposób zrobić drugi blat kokosowy.
  8. Blaty do smarowania przenosić na papierze i od razu obracać tak, aby papier był na górze, wtedy wierzch ciasta będzie równy i łatwo odklei się papier.
  9. Wystudzone blaty przełożyć połową masy ananasowej z mascarpone, a drugą połowę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać.
  10. Torcik kokosowy posypać wiórkami kokosowymi i udekorować cząstkami ananasa.
  11. Ciasto z kremem wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki.
Masa ananasowa z mascarpone:
  1. Ananasa obrać, oczyścić z twardych pozostałości skórki i pokroić na małe cząstki.
  2. Do ananasa dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż ananas będzie miękki i powstały sok nieco odparuje. Ilość cukru dostosować do stopnia słodkości ananasa i swoich upodobań.
  3. Ananasa wystudzić i odłożyć kilka ładnych kawałków do dekoracji ciasta.
  4. Cząstki wystudzonego ananasa rozdrobnić blenderem, powstałego soku od razu nie dodawać.
  5. Serek mascarpone miksować, dodając rozdrobnionego ananasa i wiórki kokosowe. Jeśli krem jest zbyt gęsty, to dodać kilka łyżek soku.

    Zobacz również: torcik kokosowy.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *