Kiełbasa z indyka i kurczaka

/ 0

Domowa kiełbasa z indyka i kurczaka idealnie sprawdzi się na kanapki i urozmaici talerz z przystawkami na święta. Kiełbasa drobiowa bez konserwantów, sztucznych wypełniaczy, poprawiaczy wyglądu i smaku. Zdrowa kiełbasa, którą bez obaw można podać dzieciom. Kiełbasa gotowana z indyka i kurczaka, której na pewno nie znajdziesz w sklepie.

Kiełbasa drobiowa gotowana z kawałeczków indyka i kurczaka
Kiełbasa z indyka i kurczaka, którą robimy w domu, musi składać się z różnych kawałków mięsa drobiowego. Część z nich powinna być ze skórą, z której podczas gotowania wytworzy się kolagen i sklei bardziej chude kawałki mięsa. Kiełbasa drobiowa może mieć inne proporcje mięsa z indyka w stosunku do kurczaka, ale zawsze część z nich musi być ze skórą, inaczej kiełbasa po ugotowaniu będzie się rozpadać.

Przepis na domową kiełbasę pozwala na zrobienie 3 kawałków kiełbasy o długości około 28 cm i średnicy 7 cm. Gotowana kiełbasa jest dość czosnkowa, dlatego ilość czosnku dostosować do swoich upodobań i dodać mniej lub wcale. Z podanych składników wychodzi 3 kg kiełbasy, można oczywiście zrobić mniej, używając 1/2 składników.

Domowa kiełbasa jest zrobiona w poliamidowej osłonce nadającej się do gotowania i parzenia. Przy zakupie osłonek trzeba właśnie na to zwrócić uwagę, gdyż nie każda nadaje się do gotowania. Osłonkę można kupić w sklepie wędliniarskim stacjonarnym lub w internecie. Osłonkę z kiełbasy zdejmujemy dopiero wtedy, gdy kiełbasa zastygnie w lodówce
Kiełbasa domowa z indyka i kurczaka
Liczba porcji: 3000 g
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania 120 minut:
Wartość kaloryczna: 100 g = 113 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: mięsna

Przepis na kiełbasę z indyka i kurczaka

Składniki na domową kiełbasę z indyka i kurczaka:

  • 1000 g udźca z indyka bez kości ze skórą
  • 1500 g piersi z indyka ze skórą
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 140 ml zimnej wody
Dodatkowo:
  • 100 cm osłonki poliamidowej do parzenia i gotowania o średnicy 7 cm
  • sznurek bawełniany do związania
  • duży garnek do gotowania/parzenia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić kiełbasę z indyka i kurczaka?

  1. Mięso pokroić na małe kawałeczki i wymieszać z solą.
  2. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie dodać przyprawy, które mogą być mielone lub drobno utarte w moździerzu.
  4. Mięso mieszać dłonią, dodając stopniowo zimną wodę. Mieszać około 15 minut, aby między kawałeczkami mięsa było wyczuwalne delikatne klejenie i nie było widać wody.
  5. Wyrobione mięso odstawić na około 40 minut, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
  6. Przed napełnieniem osłonek, można kilka kawałeczków mięsa usmażyć, aby sprawdzić stopień doprawienia. Smażone mięso będzie nieco intensywniejsze w smaku od tego gotowanego w osłonce.
  7. Osłonki poliamidowe zaleca się przed napełnieniem, moczyć przez 15 minut w wodzie. Przyznam się, że nie zawsze to robię.
  8. Osłonkę podzielić na 3 części, aby łatwiej było napełniać mięsem. Wyjdą 3 kiełbasy o długości około 28 cm i grubości 7 cm.
  9. Jeden koniec osłonki mocno związać sznurkiem, pozostawiając około 2 cm.
  10. Następnie napełnić osłonkę równomiernie mięsem poprzez lekkie ugniatanie/dociskanie łyżką, aby nie było w osłonce powietrza. 
  11. Mocno zawiązać drugi koniec osłonki wypełnionej mięsem i włożyć do garnka. W ten sam sposób napełnić pozostałe osłonki.
  12. Kiełbasy po włożeniu do garnka zalać zimną wodą, aby były całkowicie w niej zanurzone.
  13. Gotować, a raczej parzyć na małej mocy palnika około 120 minut. Czas liczyć od momentu pojawienia się w wodzie bąbelków, które wskazują na gotowanie.
  14. Ugotowane kiełbasy wyjąć z wody i wystudzić, po czym włożyć do lodówki, aby zastygły.
  15. Osłonkę z kiełbasy zdejmować przed jedzeniem, gdy kiełbasa dobrze zastygnie.

    Zobacz również: kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *