Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

/ 0

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa na śniadanie. Pasta z jajek jest łatwa do zrobienia i można ją również wykorzystać do faszerowania jajek na święta. Przepis na pastę jajeczną ma prosty skład i znany smak, który lubią prawie wszyscy.

Farsz do jajek z kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem
Smaczna pasta jajeczna wyjdzie tylko z dobrej jakości jajek, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Jajek na pastę nie gotować zbyt długo, gdyż pasta z jajek nie będzie miała odpowiedniego smaku. Zbyt długo gotowane jajka, po obraniu mają ciemne obwódki żółtka, są bardziej suche i mają niezbyt przyjemny smak.
Jak ugotować jajka?
Średniej wielkości jajka gotuję 7 minut od chwili zagotowania się wody razem z jajkami. Jajka wkładam do zimnej wody i dodaję szczyptę soli, wtedy jest mniejsze ryzyko popękania skorupek i lepiej się później obierają. Jajka po ugotowaniu od razu wyjąć z wrzątku i zalać zimną wodą, aby zatrzymał się proces gotowania.

Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym gotowa jest do jedzenia od razu po zrobieniu. Pastę z jajek najlepiej zjeść na świeżo po zrobieniu, gdyż później jest nieco mniej aromatyczna. Pasta świetnie sprawdza się jako farsz do jajek.
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i kiszonym ogórkiem
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 7 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 161 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

Składniki na pastę z jajek z ogórkiem kiszonym:

  • 5 jajek (M)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • mały pęczek szczypiorku lub cebula dymka ze szczypiorkiem
  • pieprz i sól do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym?

  1. Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i wystudzić. Średniej wielkości jajka gotować 7 minut od chwili zagotowania się wody razem z jajkami. Jajka włożyć do zimnej wody, dodać szczyptę soli i powoli doprowadzić do wrzenia, wtedy jest mniejsze ryzyko popękania skorupek i jajka lepiej się później będą obierać.
  2.  Jajka obrać ze skorupek i rozgnieść widelcem lub drobno posiekać.
  3. Ogórki drobno posiekać, można nawet rozdrobnić blenderem. Jeśli ogórki mają grubą skórkę, to wcześniej je obrać.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Szczypiorek drobno pokroić razem z cebulką, jeśli jest cebula dymka.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Pasta z jajek najlepiej smakuje od razu po zrobieniu ze świeżym pieczywem. Świetnie sprawdza się również do faszerowania jajek.

    Zobacz również: pasta z wędzonej makreli.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *