Pasta z wędzonej makreli
Pasta z wędzonej makreli na pyszne i zdrowe śniadanie lub lekkostrawną kolację. Pasta z makreli to rybna przekąska, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Pasta z makreli, która wszystkim bardzo smakuje i dobrze sprawdza się na śniadanie lub kolację. Jeśli tylko dostanę wędzoną makrelę, szczypiorek i koperek to bez większego zastanowienia przygotowuję pastę. Najlepiej smakuje świeżo wędzona dzika makrela, gdyż jest delikatniejsza i mniej tłusta. W sklepie najlepiej wybierać sztuki mniejsze i pytać, czy nie były transportowane w stanie zamrożeniu. Z doświadczenia wiem, że zamrażana wędzona makrela po rozmrożeniu jest wodnista i niezbyt smaczna.Ilość dodanego do pasty majonezu zależy od stopnia tłustości kupionej makreli i swoich upodobań.
Pasta z wędzonej makreli wymaga starannego oczyszczenia makreli z ości.
Przepis na pastę z makreli
Składniki na pastę z wędzonej makreli:
- 2 wędzone makrele
- 2 ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- mała wiązka koperku
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 - 3 łyżki majonezu
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić pastę z wędzonej makreli?
- Zdjąć skórę z makreli, dokładnie oczyścić z ości i drobno pokroić.
- Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw. Jeśli ogórki mają grubą skórę, należy wcześniej obrać.
- Cebulkę ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać.
- Musztardę wymieszać z majonezem i dodać do pokrojonych składników.
-
Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Uwielbiam taką pastę, czasami robię jeszcze z przecierem pomidorowym.
OdpowiedzUsuńlubię takie pasty
OdpowiedzUsuń