2020-05-26

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli na pyszne i zdrowe śniadanie lub lekkostrawną kolację. Rybna przekąska, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Pasta z makreli ze szczypiorkiem
Jeśli tylko dostanę wędzoną makrelę, szczypiorek i koperek to bez większego zastanowienia przygotowuję pastę. Najlepiej smakuje świeżo wędzona dzika makrela, gdyż jest delikatniejsza i mniej tłusta. W sklepie najlepiej wybierać sztuki mniejsze i pytać, czy nie były transportowane w stanie zamrożeniu. Z doświadczenia wiem, że zamrażana wędzona makrela po rozmrożeniu jest wodnista i niezbyt smaczna.
Ilość dodanego do pasty majonezu zależy od stopnia tłustości kupionej makreli i swoich upodobań.
Wędzona makrela z koperkiem i szczypiorkiem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na pastę z wędzonej makreli:

  • 2 wędzone makrele
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • mała wiązka koperku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić pastę z wędzonej makreli?

  1. Zdjąć skórę z makreli, dokładnie oczyścić z ości i drobno pokroić.
  2. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw. Jeśli ogórki mają grubą skórę, należy wcześniej obrać.
  4. Cebulkę ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać.
  5. Musztardę wymieszać z majonezem i dodać do pokrojonych składników.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry