2020-05-02

Kruche babeczki z kremem orzechowym

Kruche babeczki z kremem orzechowym to idealny deser na każdą okazję. Bardzo kruche babeczki wypełnione są delikatnym kremem orzechowym z mascarpone i posypane chrupiącymi lekko słonymi orzeszkami ziemnymi.

Babeczki z kremem i orzechami ziemnymi
U mnie krem z mascarpone ma dość delikatny smak orzeszków ziemnych, jeśli jednak lubicie bardziej wyraźne smaki, to możecie do kremu dodać więcej masła orzechowego. Orzeszki do posypania koniecznie podprażcie z odrobiną soli, wtedy będzie przyjemny efekt nie tylko chrupania, ale i smakowy.

Zagniatając ciasto, należy uważać, aby zbyt długo go nie ocieplać, gdyż stanie się zbyt luźne i trudno będzie nim wyklejać foremki. Odradzam również dosypywanie większej ilości mąki, gdyż babeczki po upieczeniu będą raczej twarde, a nie kruche.
Kruche babeczki z orzechami
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 minut
Foremki o średnicy 7 - 8 cm

Składniki na kruche babeczki z kremem orzechowym:

Ciasto na babeczki:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Krem orzechowy:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki masła orzechowego
  • 500 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 100 g lekko podprażonych z solą orzeszków ziemnych

Jak zrobić kruche babeczki z kremem orzechowym?

  1. Zimne masło i pozostałe składniki na ciasto posiekać nożem na małe kawałeczki. 
  2. Następnie szybko zagnieść ciasto o jednolitej strukturze. Zbyt długo nie zagniatać, aby nie ocieplać ciasta i nie rozpuścić masła.
  3. Ciasto podzielić na 2 części, jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Miałam tylko 6 sztuk foremek i dlatego pieczenie podzieliłam na dwie tury.
  4. Foremki ustawić obok siebie, z jednej strony ciasta odkleić papier i położyć ciasto na wierzch foremek. Ciasto delikatnie docisnąć i odkleić papier. Wyciętym w ten sposób ciastem powyklejać spód i boki foremek. 
  5. Widelcem nakłuć spód ciasta, aby równo się upiekło. Babeczki będą miały ładny kształt, jeśli na wyłożone ciastem foremki położymy kawałek folii aluminiowej i wysypiemy grochem lub fasolą. Folię z grochem, należy zdjąć pod koniec pieczenia i pozwolić babeczkom się przyrumienić.
  6. Ciasto jest dość miękkie i plastyczne, można więc nim wyklejać foremki bez wcześniejszego wałkowania ciasta.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 20 minut do lekkiego przyrumienienia.
  8. Po upieczeniu babeczki delikatnie wystudzić bez wyjmowania ich z foremek, następnie ostrożnie wyjąć i dokończyć studzenie na kratce.
  9. Wystudzone babeczki napełnić kremem i posypać drobno posiekanymi orzeszkami.
  10. Babeczki wstawić do schłodzenia na co najmniej 50 minut.

Krem orzechowy:

  1. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
  2. Następnie dodać masło orzechowe i miksować do czasu uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Ilość masła orzechowego dostosować do swoich upodobań.

    Zobacz również: ciasteczka z masłem orzechowym.

4 komentarze:

  1. Babeczki wyglądają wspaniale, smakują pewnie równie wspaniale ;)
    Trzeba będzie spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, niezwykle apetyczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszne te babeczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Muszę je zrobić swojemu mężowi

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry