Kruche babeczki z kremem orzechowym
Kruche babeczki z kremem orzechowym to idealny deser na każdą okazję. Bardzo kruche babeczki wypełnione są delikatnym kremem orzechowym z mascarpone i posypane chrupiącymi lekko słonymi orzeszkami ziemnymi. Babeczki z kremem mascarpone to idealny deser na co dzień i od święta.
Kruche babeczki z kremem orzechowym świetnie sprawdzą się jako deser na święta i nie tylko. U mnie babeczki z kremem z mascarpone o dość delikatny smak orzeszków ziemnych, jeśli jednak lubicie bardziej wyraźne smaki, to możecie do kremu dodać więcej masła orzechowego. Orzeszki do posypania babeczek koniecznie podprażcie z odrobiną soli, wtedy będzie przyjemny efekt nie tylko chrupania, ale i smakowy.Zagniatając ciasto na kruche babeczki, należy uważać, aby zbyt długo go nie ocieplać, gdyż stanie się zbyt luźne i trudno będzie nim wyklejać foremki. Odradzam również dosypywanie większej ilości mąki, gdyż babeczki po upieczeniu będą raczej twarde, a nie kruche.
Przepis na kruche babeczki z kremem orzechowym
Składniki na kruche babeczki z kremem mascarpone i orzechami:
Ciasto na kruche babeczki:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Krem orzechowy z mascarpone:
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 - 4 łyżki masła orzechowego
- 500 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 100 g lekko podprażonych z solą orzeszków ziemnych
Jak zrobić kruche babeczki z kremem orzechowym?
- Zimne masło i pozostałe składniki na ciasto posiekać nożem na małe kawałeczki.
- Następnie szybko zagnieść ciasto o jednolitej strukturze. Zbyt długo nie zagniatać, aby nie ocieplać ciasta i nie rozpuścić masła.
- Ciasto podzielić na 2 części, jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Miałam tylko 6 sztuk foremek i dlatego pieczenie podzieliłam na dwie tury.
- Foremki ustawić obok siebie, z jednej strony ciasta odkleić papier i położyć ciasto na wierzch foremek. Ciasto delikatnie docisnąć i odkleić papier. Wyciętym w ten sposób ciastem powyklejać spód i boki foremek.
- Widelcem nakłuć spód ciasta, aby równo się upiekło. Babeczki będą miały ładny kształt, jeśli na wyłożone ciastem foremki położymy kawałek folii aluminiowej i wysypiemy grochem lub fasolą. Folię z grochem, należy zdjąć pod koniec pieczenia i pozwolić babeczkom się przyrumienić.
- Ciasto jest dość miękkie i plastyczne, można więc nim wyklejać foremki bez wcześniejszego wałkowania ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 20 minut do lekkiego przyrumienienia.
- Po upieczeniu babeczki delikatnie wystudzić bez wyjmowania ich z foremek, następnie ostrożnie wyjąć i dokończyć studzenie na kratce.
- Wystudzone babeczki napełnić kremem i posypać drobno posiekanymi orzeszkami.
- Babeczki wstawić do schłodzenia na co najmniej 50 minut.
Krem orzechowy do babeczek:
- Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
-
Następnie dodać masło orzechowe i miksować do czasu uzyskania jednolitej
kremowej konsystencji. Ilość masła orzechowego dostosować do swoich
upodobań.
Babeczki wyglądają wspaniale, smakują pewnie równie wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie spróbować zrobić
Super, niezwykle apetyczne babeczki :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne te babeczki
OdpowiedzUsuńPychotka! Muszę je zrobić swojemu mężowi
OdpowiedzUsuń