2020-05-15

Ciasto kruche z bezą kokosową

Ciasto kruche z bezą kokosową to przyjemny i bardzo smaczny deser na każdą okazję. Pyszne ciasto kruche z delikatną bezą o kokosowym smaku, polane odrobiną czekolady. Ciasto, którego smak długo się pamięta.

Ciasto z bezą i polewą czekoladową

W tym cieście wykorzystałam mrożone białka, które zostały po wcześniejszym robieniu pączków. Białka można mrozić i przechowywać około miesiąca w zamrażarce. Przed wykorzystaniem białka, należy tylko rozmrozić w temperaturze pokojowej i nie tracą nic ze swoich właściwości.

Do przygotowania ciasta kruchego pod bezę wykorzystałam mieszankę — ciasto kruche z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny, która zdecydowanie ułatwiła cały proces przygotowania. Przygotowując ciasto, należy dodać tylko masło i jajko, gdyż mieszanka w swoim składzie zawiera już mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto można wykorzystać jako spód do szarlotek, serników, tart lub zrobić z niego kruche ciasteczka.
Ciasto kruche Polskie Młyny
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 60 minut
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto kruche z bezą kokosową:

Ciasto kruche:

  • opakowanie ciasta kruchego z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny lub 300 g mąki krupczatki, łyżeczka proszku do pieczenia i 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 1 jajko

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady deserowej z zawartością co najmniej 45% kakao
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto kruche z bezą kokosową?

Ciasto kruche:

  1. Masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Ciasta nie można zbyt długo wyrabiać i ocieplać, gdyż po upieczeniu będzie twarde. 
  2. Z ciasta uformować rulon i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto włożyć między dwa papiery do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 - 3 mm.
  4. Zdjąć z jednej strony papier i przenieść ciasto do foremki. Po odklejeniu drugiego papieru ciasto docisnąć do spodu i brzegów formy. 
  5. Wyłożone ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia.
  6. Na podpieczone gorące ciasto wyłożyć bezę i piec 15 - 20 minut w 170 stopniach C.
  7. Po wystudzeniu polać smugami rozpuszczonej czekolady z masłem i miodem.
  8. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.

Beza kokosowa:

  1. Białka ubijać aż będą spienione, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Po każdym dodaniu ubijać na wolnych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru.
  2. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 
  3. Ubita beza powinna być sztywna i lśniąca.
  4. Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

    Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki.

4 komentarze:

  1. Od samego patrzenia pracują kubki smakowe! Przepyszne ciasto! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z komosem😍to zdecydowanie ciacho dla mnie😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ta beze z góry :)) nadaje temu ciastu idealnego smaku

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry