Ciasto kruche z bezą kokosową

/ 6

Ciasto kruche z bezą kokosową to przyjemny i bardzo smaczny deser na każdą okazję. Pyszne ciasto kruche z delikatną bezą o kokosowym smaku, polane odrobiną czekolady. Ciasto, którego smak długo się pamięta.

Ciasto z bezą i polewą czekoladową

W tym cieście wykorzystałam mrożone białka, które zostały po wcześniejszym robieniu pączków. Białka można mrozić i przechowywać około miesiąca w zamrażarce. Przed wykorzystaniem białka, należy tylko rozmrozić w temperaturze pokojowej i nie tracą nic ze swoich właściwości.

Do przygotowania ciasta kruchego pod bezę wykorzystałam mieszankę — ciasto kruche z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny, która zdecydowanie ułatwiła cały proces przygotowania. Przygotowując ciasto, należy dodać tylko masło i jajko, gdyż mieszanka w swoim składzie zawiera już mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto można wykorzystać jako spód do szarlotek, serników, tart lub zrobić z niego kruche ciasteczka.
Ciasto kruche Polskie Młyny
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 60 minut
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto kruche z bezą kokosową:

Ciasto kruche:

  • opakowanie ciasta kruchego z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny lub 300 g mąki krupczatki, łyżeczka proszku do pieczenia i 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 1 jajko

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady deserowej z zawartością co najmniej 45% kakao
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto kruche z bezą kokosową?

Ciasto kruche:

  1. Masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Ciasta nie można zbyt długo wyrabiać i ocieplać, gdyż po upieczeniu będzie twarde. 
  2. Z ciasta uformować rulon i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto włożyć między dwa papiery do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 - 3 mm.
  4. Zdjąć z jednej strony papier i przenieść ciasto do foremki. Po odklejeniu drugiego papieru ciasto docisnąć do spodu i brzegów formy. 
  5. Wyłożone ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia.
  6. Na podpieczone gorące ciasto wyłożyć bezę i piec 15 - 20 minut w 170 stopniach C.
  7. Po wystudzeniu polać smugami rozpuszczonej czekolady z masłem i miodem.
  8. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.

Beza kokosowa:

  1. Białka ubijać aż będą spienione, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Po każdym dodaniu ubijać na wolnych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru.
  2. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 
  3. Ubita beza powinna być sztywna i lśniąca.
  4. Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

    Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki.

Komentarze

  1. Od samego patrzenia pracują kubki smakowe! Przepyszne ciasto! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z komosem😍to zdecydowanie ciacho dla mnie😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ta beze z góry :)) nadaje temu ciastu idealnego smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej temperaturze pic bezę kokosową i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia bezy podany jest w punkcie 6 sposobu przygotowania ciasta.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady