2020-05-31

Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone

Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Niewiele składników i mało pracy, dużo zaś przyjemności podczas jedzenia.

Deser kakaowy z mascarpone
Są takie dni, że nie chce się ani piec, ani gotować, ale ochota na coś słodkiego do kawy jest zawsze. Świetnym rozwiązaniem wtedy jest zrobienie ciasta bez pieczenia. Umiarkowanie słodki deser na zimno z serka mascarpone i herbatników robi się bardzo szybko i na pewno zaspokoi apetyt każdego łasucha.

Ciasto najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną a masa serowa oraz polewa zastygną. Masa z serka mascarpone jest bardzo delikatna i kremowa, ale po połączeniu z herbatnikami i schłodzeniu, powstałe ciasto dobrze się kroi. U mnie tym razem herbatników miałam tylko na 2 warstwy, ale zdecydowanie lepiej dać warstwę herbatników również pod polewę, tak jak jest to napisane w przepisie. 
Deser z mascarpone i herbatników
Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzić)
  • 400 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy naturalnej

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • 450 g herbatników kakaowych
  • płatki migdałowe do dekoracji

Jak zrobić ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone?

  1. Kakao i kawę wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody i wystudzić. Powinna powstać gęsta konsystencja, która bez pomocy nie wylewa się z kubeczka.
  2. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubijać na wolnych obrotach miksera, aby nie przebić śmietany, gdyż może się rozwarstwić.
  3. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i rozmieszane kakao.
  4. Miksować krótko na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długie i mocne miksowanie może sprawić, że zaczną tworzyć się grudki i masa się rozwarstwi.
  5. Metalową formę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. 
  6. 1/2 część masy rozsmarować na dnie formy wyłożonej herbatnikami, przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć pozostałą część kremu. 
  7. Krem przykryć herbatnikami i polać polewą oraz posypać płatkami migdałowymi.
  8. Ciasto wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki, aby zastygło i zmiękły herbatniki.

Polewa:

  1. Czekoladę roztopić ze śmietanką i miodem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody.
  2. Składniki mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Wystudzoną, ale jeszcze ciekłą polewą polać ciasto.

Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone.

5 komentarzy:

  1. Takiego ciacha się nie odmawia :-)Rewelacja, pewnie szybko znika ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość sycące i nawet mały kawałeczek zaspokaja chęć na coś słodkiego :) Z podanych składników wychodzi duża porcja, która jest dość podzielna.

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne, trudno się oprzeć takiej pokusie :)
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na spontaniczne spotkanie ze znajomymi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze robię się głodna :D Przepyszne ciasto <3

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry