Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone
Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Ciasto z mascarpone zawiera niewiele składników i mało przy nim pracy, ale dużo przyjemności podczas jedzenia. Prosty przepis na ciasto z mascarpone bez pieczenia.
Są takie dni, że nie chce się ani piec, ani gotować, ale ochota na coś słodkiego do kawy jest zawsze. Świetnym rozwiązaniem wtedy jest zrobienie ciasta bez pieczenia. Umiarkowanie słodki ciasto na zimno z mascarpone i herbatników robi się bardzo szybko i na pewno zaspokoi apetyt każdego łasucha.
Ciasto z mascarpone najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w
lodówce, wtedy herbatniki zmiękną a masa serowa oraz polewa zastygną. Masa z
serka mascarpone jest bardzo delikatna i kremowa, ale po połączeniu z
herbatnikami i schłodzeniu, powstałe ciasto dobrze się kroi. U mnie tym razem
herbatników miałam tylko na 2 warstwy, ale zdecydowanie lepiej dać warstwę
herbatników również pod polewę, tak jak jest to napisane w przepisie.
Przepis na ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone
Składniki na ciasto bez pieczenia z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone (schłodzić)
- 400 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy naturalnej
Polewa do ciasta:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Dodatkowo:
- 450 g herbatników kakaowych
- płatki migdałowe do dekoracji
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z mascarpone?
- Kakao i kawę wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody i wystudzić. Powinna powstać gęsta konsystencja, która bez pomocy nie wylewa się z kubeczka.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubijać na wolnych obrotach miksera, aby nie przebić śmietany, gdyż może się rozwarstwić.
- Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i rozmieszane kakao.
- Miksować krótko na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długie i mocne miksowanie może sprawić, że zaczną tworzyć się grudki i masa się rozwarstwi.
- Metalową formę najlepiej wyłożyć folią spożywczą.
- 1/2 część masy rozsmarować na dnie formy wyłożonej herbatnikami, przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć pozostałą część kremu.
- Krem przykryć herbatnikami i polać polewą oraz posypać płatkami migdałowymi.
- Ciasto wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki, aby zastygło i zmiękły herbatniki.
Polewa do ciasta:
- Czekoladę roztopić ze śmietanką i miodem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody.
- Składniki mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wystudzoną, ale jeszcze ciekłą polewą polać ciasto.
Takiego ciacha się nie odmawia :-)Rewelacja, pewnie szybko znika ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest dość sycące i nawet mały kawałeczek zaspokaja chęć na coś słodkiego :) Z podanych składników wychodzi duża porcja, która jest dość podzielna.
UsuńBardzo apetyczne, trudno się oprzeć takiej pokusie :)
OdpowiedzUsuńM
Idealne na spontaniczne spotkanie ze znajomymi :))
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze robię się głodna :D Przepyszne ciasto <3
OdpowiedzUsuń