2020-06-05

Ciasto z truskawkami

Łatwe do przygotowania ciasto z truskawkami na pyszny deser od święta i nie tylko. Delikatny placek z aromatycznymi truskawkami i chrupiącą kokosową kruszonką. Proste przygotowanie i wiele przyjemności w czasie jedzenia.

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Sezon na truskawki w pełni i są one już coraz tańsze, warto więc wykorzystać je do przygotowania ciasta z truskawkami. Prezentowane ciasto w sezonie robię ze świeżymi truskawkami, a poza nim wykorzystuję mrożone.

Przed wyłożeniem owoców na ciasto najlepiej obtoczyć je w proszku budyniowym, wtedy w czasie pieczenia z soku wokół owoców utworzy się pyszna owocowa otoczka. Mrożonych truskawek przed wyłożeniem na ciasto nie rozmrażać. Chrupiąca kruszonka z dodatkiem wiórków kokosowych świetnie łączy się z owocami i nadaje delikatnego smaku kokosa.

Ciasto jest tak smaczne, że na pewno na jednym upieczeniu nie poprzestaniecie. W sezonie piekę go prawie co tydzień i zawsze smakuje wyśmienicie, a gdy kończą się truskawki, zastępuję je śliwkami.
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z truskawkami:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka z wiórkami kokosowymi:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
  • 2 łyżki cukru
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto z truskawkami?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku.
  2. Następnie dodać śmietanę i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Masę ucierać do czasu uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Umyte truskawki obtoczyć w budyniu i lekko dociskając rozłożyć jedna obok drugiej na wierzch ciasta. Mrożonych truskawek nie rozmrażać. Jeśli truskawki są niezbyt słodkie to posypać delikatnie cukrem.
  6. Wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 50 minut. Stopień upieczenia sprawdzić patyczkiem w miejscu bez truskawek. Patyczek nie powinien mieć przyklejonego ciasta.

Kruszonka:

  1. Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami. 
  2. Następnie wszystko rozgniatać w palcach, aby powstały drobne nierównomierne okruszki. Kruszonki długo nie trzymać w palcach, aby się zbyt mocno nie ociepliła. 
  3. Kruszonką posypać wierzch ciasta tuż przed wstawieniem do pieczenia.

    Zobacz również: ciasto śliwkowe z kruszonką.

2 komentarze:

  1. Wygląda przecudnie i na pewno tak samo smakuje :) szkoda ze nie mogę spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama dobroć. Wyobraźnia działa - truskawki i ta kokosową kruszonką... niebo w ustach. Mniammm

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry