Ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone

/ 8

Pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone idealnie sprawdzi się jako deser w piękny słoneczny dzień. Kremowe warstwy z serka mascarpone świetnie pasują do soczystych truskawek zanurzonych w chłodnej galaretce. Przepis na ciasto z mascarpone, które jest bardzo łatwe do zrobienia.

Ciasto z truskawkami, mascarpone i galaretką
Prosty przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone. Lato u mnie rozpoczyna się wraz z sezonem na truskawki i wtedy najczęściej robię ciasta bez pieczenia. Tym razem powstało ciasto z serka mascarpone, który jest delikatnie kremowy i dobrze smakuje w połączeniu z truskawkami i galaretką. Prościej już chyba się nie da, chociaż niecierpliwi mogą masami napełnić pucharki i podać jako deser, bez długiego czekania na całkowite stężenie.

Przygotowując ciasto bez pieczenia z truskawkami, należy uzbroić się w cierpliwość w momencie pilnowania galaretek dodawanych do masy serowej, aby zbyt mocno nie stężały. Moment, w którym galaretka przykleja się już do łyżeczki, odpowiedni jest, aby połączyć ją z serkiem. Nie zapomnijcie również przed położeniem truskawek masę serową pokryć cienką warstwą galaretki. Czynność ta zapobiegnie reakcji świeżych truskawek z serem, czyli kwaśnieniu i rozpływaniu się soku z truskawek w serze. Truskawki powinny być dojrzałe.
Deser z mascarpone z truskawkami i galaretką
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm

Składniki na ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzić)
  • 660 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 4 galaretki w proszku (u mnie 2 pomarańczowe, truskawkowa i cytrynowa)
  • 4 łyżeczki kakao naturalnego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 280 g herbatników kakaowych
  • 500 g dojrzałych truskawek
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone?

  1. Metalową foremkę wyścielić folią spożywczą i wyłożyć herbatnikami.
  2. Truskawki umyć i osuszyć.
  3. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 750 ml zagotowanej wody, truskawkową w 250 ml i cytrynową również w 250 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
  4. 330 ml śmietanki zmiksować z 6 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodać kakao i partiami 250 g mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników, aby masa się nie rozwarstwiła.
  5. Następnie wymieszać z lekko tężejącą galaretką truskawkową, krótko zmiksować.
  6. Masę wyłożyć do formy i przykryć warstwą herbatników. Wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
  7. 330 ml śmietanki zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru, a pod koniec dodać partiami 250 g serka mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników, aby masa się nie rozwarstwiła.
  8. Wymieszać z tężejącą galaretką cytrynową i krótko zmiksować.
  9. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
  10. Wierzch ciasta polać cienką warstwą wystudzonej galaretki pomarańczowej i wstawić na 5 minut do lodówki.
  11. Następnie na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i zalać pozostałą jeszcze ciekłą galaretką pomarańczową.
  12. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby herbatniki zmiękły i wszystkie warstwy zastygły.

    Zobacz również: sernik truskawkowy bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady