2020-06-18

Ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone

Pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone idealnie sprawdzi się jako deser w piękny słoneczny dzień. Kremowe warstwy z serka mascarpone świetnie pasują do soczystych truskawek zanurzonych w chłodnej galaretce.

Ciasto z truskawkami, mascarpone i galaretką
Lato u mnie rozpoczyna się wraz z sezonem na truskawki i wtedy najczęściej robię ciasta bez pieczenia. Tym razem powstało ciasto z serka mascarpone, który jest delikatnie kremowy i dobrze smakuje w połączeniu z truskawkami i galaretką. Prościej już chyba się nie da, chociaż niecierpliwi mogą masami napełnić pucharki i podać jako deser, bez długiego czekania na całkowite stężenie.

Przygotowując to ciasto, należy uzbroić się w cierpliwość w momencie pilnowania galaretek dodawanych do masy serowej, aby zbyt mocno nie stężały. Moment, w którym galaretka przykleja się już do łyżeczki, odpowiedni jest, aby połączyć ją z serkiem. Nie zapomnijcie również przed położeniem truskawek masę serową pokryć cienką warstwą galaretki. Czynność ta zapobiegnie reakcji świeżych truskawek z serem, czyli kwaśnieniu i rozpływaniu się soku z truskawek w serze. Truskawki powinny być dojrzałe.
Deser z mascarpone z truskawkami i galaretką
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm

Składniki na ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzić)
  • 660 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 4 galaretki w proszku (u mnie 2 pomarańczowe, truskawkowa i cytrynowa)
  • 4 łyżeczki kakao naturalnego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 280 g herbatników kakaowych
  • 500 g dojrzałych truskawek
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone?

  1. Metalową foremkę wyścielić folią spożywczą i wyłożyć herbatnikami.
  2. Truskawki umyć i osuszyć.
  3. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 750 ml zagotowanej wody, truskawkową w 250 ml i cytrynową również w 250 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
  4. 330 ml śmietanki zmiksować z 6 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodać kakao i partiami 250 g mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników, aby masa się nie rozwarstwiła.
  5. Następnie wymieszać z lekko tężejącą galaretką truskawkową, krótko zmiksować.
  6. Masę wyłożyć do formy i przykryć warstwą herbatników. Wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
  7. 330 ml śmietanki zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru, a pod koniec dodać partiami 250 g serka mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników, aby masa się nie rozwarstwiła.
  8. Wymieszać z tężejącą galaretką cytrynową i krótko zmiksować.
  9. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
  10. Wierzch ciasta polać cienką warstwą wystudzonej galaretki pomarańczowej i wstawić na 5 minut do lodówki.
  11. Następnie na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i zalać pozostałą jeszcze ciekłą galaretką pomarańczową.
  12. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby herbatniki zmiękły i wszystkie warstwy zastygły.

    Zobacz również: sernik truskawkowy bez pieczenia.

7 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry