Warzywa grillowane z kurczakiem

/ 8

Warzywa grillowane z kurczakiem to zdrowe i pożywne danie. Potrawy z grilla nie muszą ociekać tłuszczem, mogą być lekkostrawne i spożywane nawet przez osoby będących na diecie. Soczysta pierś z kurczaka z delikatnie przypieczonymi, ale wciąż jeszcze lekko chrupiącymi warzywami.

Pierś kurczaka grillowana z warzywami
Sezon na rodzinne grillowanie w pełni. Jeśli jednak nie mamy możliwości rozpalenia prawdziwego grilla, to takie warzywa z kurczakiem możemy przygotować na patelni grillowej. Z patelni danie nie będzie miało tego charakterystycznego aromatu spalanego drewna, ale również będzie bardzo smaczne.

Dzięki marynacie pierś wychodzi bardzo soczysta, delikatnie pikantna i bardzo aromatyczna. Do grillowania najlepiej wybierać warzywa niezbyt duże i jędrne. Szczególnie ważne jest to w przypadku cukinii i bakłażana, gdyż duże sztuki są bardziej wodniste i jest w nich sporo pestek.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie + grillowanie

Składniki na warzywa grillowane z kurczakiem:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 2 czerwone cebule

Marynata do kurczaka:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego lub cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • 4 łyżki oliwy
  • ugotowany ryż do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić warzywa grillowane z kurczakiem?

  1. Piersi kurczaka oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części.
  2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować nią kawałki kurczaka. Odstawić na około 40 minut w chłodne miejsce.
  3. Po tym czasie wyjąć kurczaka z marynaty i grillować przez około 5 minut z każdej strony, aż będzie przyrumieniony i upieczony.
  4. Warzywa oczyścić i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. Wymieszać dokładnie z oliwą, solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, odstawić na około 10 minut.
  5. Grillować przez 2 - 3 minuty z każdej strony według swoich upodobań. Osobiście wolę, gdy warzywa są delikatnie chrupiące.
  6. Podawać z ulubionym sosem i ryżem.

    Zobacz również: grillowany mini kebab z cukinią.

Komentarze

  1. Chyba najlepszy zestaw grillowy.
    Warzywa w tym wydaniu smakują super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym takie warzywa grillowane :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, grillowane warzywa są świetne, mają super smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie warzywa z grilla i z patelni grillowej również.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie jedzonko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasami przyrządzam na patelni grillowej, ale jednak to nie to samo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *