Jak zrobić idealną bezę?

/ 5

Beza to pyszny i dość łatwy do zrobienia deser. Latem beza z owocami i kremem stanowi świetny poczęstunek na każdym przyjęciu. Wykonanie idealnej bezy jest dość łatwe, należy jednak przestrzegać kilku zasad. Idealna beza — przepis i wykonanie.

Beza z białek
Beza idealna i jak ją zrobić w domu?
Podstawą idealnej bezy stanowią dobrej jakości świeże jajka, z których pochodzą białka. Zalecane jest, aby jajka były w temperaturze pokojowej, chociaż przyznam, że nie zawsze tej zasady przestrzegam. Białka powinny być starannie oddzielone od żółtek, aby ani kropelka żółtka nie dostała się do białek. Naczynie i widełki miksera lub trzepaczka, powinny być suche i czyste, czyli bez tłuszczu. Cukier o niezbyt grubej strukturze, aby dość łatwo łączył się z ubijaną pianą i ją usztywniał. Pianę najlepiej ubijać na niezbyt dużych obrotach miksera, aby w początkowym etapie nie przebić białek, które mogą się rozwarstwić i zacząć ponownie się upłynniać. Cukier do ubijanych białek dodawać małymi porcjami, gdyż duża porcja może zacząć się rozpuszczać, a powinna się rozcierać i łączyć z powstającą pianą. Prawidłowo ubita piana na bezę, powinna być puszysta, zwarta i lśniąca, a po wyjęciu widełek pozostaje trwały ślad. Zamiast soku z cytryny do bezy można dodać ocet winny. Bezy nie należy suszyć w zbyt wysokiej temperaturze, lepiej dłużej i w niższej. Niewskazane jest też nagłe wyjmowanie bezy z piekarnika po upieczeniu. Pozwolić, aby beza wystygła w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Jako ciekawostkę podam, że białka można mrozić. Białek po robieniu ciasta kruchego, faworków, pączków nie wyrzucam, tylko zbieram do zamykanego pojemnika i zamrażam. Zamrożone białka przechowuję nie dłużej niż 5 tygodni. Przed użyciem rozmrażam w temperaturze pokojowej.

Osoby doświadczone w wypiekaniu, na pewno wiedzą o tym wszystkim, ale pozostałym może się to przydać. Jeśli macie jakieś swoje doświadczenia w tworzeniu bezy idealnej to chętnie je poznam, być może coś mi umknęło.
Beza z owocami, przygotowanie

Przepis na idealną bezę:
(średnica 28 cm)

  • 5 białek (temperatura pokojowa)
  • 250 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem do bezy:

  • 300 ml śmietanki 30 - 36% (schłodzić)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzić)
  • 4 łyżki cukru pudru
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić idealną bezę?

  1. Białka wlać do miski, która pomieści 3 - 4 krotne powiększenie się białek. Miska powinna być sucha i czysta, czyli bez wody i tłuszczu. Tak samo, jeśli chodzi o widełki miksera. Białka powinny być starannie oddzielone od żółtek i ani kropelka żółtka nie może znaleźć się razem z białkami.
  2. Białka ubijać na średnich obrotach miksera do czasu, aż w misce utworzy się gęsta piana.
  3. W tym momencie zacząć dodawać po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru do białek należy miksować do czasu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Czynność powtarzać do całkowitego wykorzystania cukru. 
  4. Prawidłowo ubita piana na bezę, powinna być puszysta, zwarta i lśniąca, bez wyczuwalnych grudek cukru.
  5. Dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksować, aby połączyły się składniki.
  6. Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie rozsmarować ubitą pianę, nadając jej okrągły kształt o średnicy około 28 cm. Wyrównać i boki delikatnie podnieść do góry, wtedy po upieczeniu łatwiej będzie rozsmarować krem i udekorować.
  7. Piec w piekarniku (bez termoobiegu) nagrzanym góra-dół do 120 stopni C, drugi poziom z dołu przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć około 90 - 120 minut. Im dłużej, tym beza będzie bardziej krucha.
  8. Bezę studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 
  9. Po wystudzeniu bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem oraz udekorować ulubionymi owocami, sosem lub czekoladą.

Krem do bezy:

  1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, należy uważać, aby nie przebić. Miksować na średniej mocy miksera, gdyż śmietanka może się rozwarstwić.
  2. Pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ubijać tylko do czasu połączenia się składników.
Zobacz również: bezy mini.

Komentarze

  1. Cenne wskazówki. Szczególnie dotyczące pieczenia. Sposób przygotowania też ważny. Wszystko co napisałaś bardzo przydatne. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam bezy, ale jadłam i bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydatny wpis, lubię bezę, niestety u mnie w domu nikt poza mną nie przepada, więc robię bardzo rzadko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. raz w życiu próbowałam zrobić.. niestety przypaliło się wszytko eh;/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *