Murzynek ze śliwkami i kruszonką

/ 3

Murzynek ze śliwkami i kruszonką to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Deser na pewno posmakuje osobom, które lubią czekoladowe, niezbyt słodkie i wilgotne ciasta z owocami.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Murzynek jest bardzo smaczny sam w sobie, a z dodatkiem śliwek i kruszonki staje się jeszcze bardziej wilgotny i delikatnie chrupiący z wierzchu. Wykonanie tego ciasta jest dość proste, należy tylko dobrze wystudzić roztopione składniki i starannie ubić pianę z białek. Murzynka nie należy zbyt długo piec, gdyż może stać się suchy i twardy. Po czasie pieczenia podanym w przepisie najlepiej w miejscu bez śliwek sprawdzić drewnianym patyczkiem. Patyczek może być delikatnie wilgotny, ale nie powinno być na nim przyklejonego surowego ciasta. W cieście najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale może być również inny niezbyt wodnisty rodzaj śliwek.
Ciasto czekoladowe z kruszonką i śliwkami
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na murzynka ze śliwkami i kruszonką:

  • 200 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao naturalnego

Kruszonka:

  • 150 g mąki 
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (schłodzić)

Dodatkowo:

  • 500 - 600 g śliwek
  • 1 budyń w proszku
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić murzynka ze śliwkami i kruszonką?

  1. Masło, mleko, cukier i kakao podgrzewać do czasu całkowitego rozpuszczenia się składników. Mieszać, aby cukier się nie przypalił. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, aby nie było widocznych grudek mąki.
  3. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojone i obtoczone w budyniu śliwki (w budyniu zanurzyć tylko stronę bez skórki) i całość posypać kruszonką. Jeśli śliwki są kwaśne obtoczyć je również w cukrze.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kruszonka:

  1. Zimne masło posiekać wraz z pozostałymi składnikami na drobne kawałeczki. Następnie szybko rozetrzeć składniki w palcach do uzyskania struktury grubego piasku o nierównej strukturze.
  2. Kruszonką od razu posypać wierzch ciasta.
  3. Jeśli kruszonka będzie wykorzystana później, należy wstawić ją do lodówki.

    Zobacz również: ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką.

Komentarze

  1. Piękne ciacho, ogólnie lubię większość wypieków, ale te ciemne są moją miłością 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również bardziej lubię wypieki z dodatkiem kakao ��

      Usuń
  2. Awtakiej wersji jeszcze nie piekłam murzynka ,chodziarz na blogu mam kilka inch wersji pozdrawiam fajny blog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady