2020-07-21

Murzynek ze śliwkami i kruszonką

Murzynek ze śliwkami i kruszonką to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Deser na pewno posmakuje osobom, które lubią czekoladowe, niezbyt słodkie i wilgotne ciasta z owocami.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Murzynek jest bardzo smaczny sam w sobie, a z dodatkiem śliwek i kruszonki staje się jeszcze bardziej wilgotny i delikatnie chrupiący z wierzchu. Wykonanie tego ciasta jest dość proste, należy tylko dobrze wystudzić roztopione składniki i starannie ubić pianę z białek. Murzynka nie należy zbyt długo piec, gdyż może stać się suchy i twardy. Po czasie pieczenia podanym w przepisie najlepiej w miejscu bez śliwek sprawdzić drewnianym patyczkiem. Patyczek może być delikatnie wilgotny, ale nie powinno być na nim przyklejonego surowego ciasta. W cieście najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale może być również inny niezbyt wodnisty rodzaj śliwek.
Ciasto czekoladowe z kruszonką i śliwkami
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na murzynka ze śliwkami i kruszonką:

  • 200 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao naturalnego

Kruszonka:

  • 150 g mąki 
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (schłodzić)

Dodatkowo:

  • 500 - 600 g śliwek
  • 1 budyń w proszku
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić murzynka ze śliwkami i kruszonką?

  1. Masło, mleko, cukier i kakao podgrzewać do czasu całkowitego rozpuszczenia się składników. Mieszać, aby cukier się nie przypalił. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, aby nie było widocznych grudek mąki.
  3. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojone i obtoczone w budyniu śliwki (w budyniu zanurzyć tylko stronę bez skórki) i całość posypać kruszonką. Jeśli śliwki są kwaśne obtoczyć je również w cukrze.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kruszonka:

  1. Zimne masło posiekać wraz z pozostałymi składnikami na drobne kawałeczki. Następnie szybko rozetrzeć składniki w palcach do uzyskania struktury grubego piasku o nierównej strukturze.
  2. Kruszonką od razu posypać wierzch ciasta.
  3. Jeśli kruszonka będzie wykorzystana później, należy wstawić ją do lodówki.

    Zobacz również: ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką.

3 komentarze:

  1. Piękne ciacho, ogólnie lubię większość wypieków, ale te ciemne są moją miłością 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również bardziej lubię wypieki z dodatkiem kakao ��

      Usuń
  2. Awtakiej wersji jeszcze nie piekłam murzynka ,chodziarz na blogu mam kilka inch wersji pozdrawiam fajny blog

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry