Murzynek ze śliwkami i kruszonką to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Deser na pewno posmakuje osobom, które lubią czekoladowe, niezbyt słodkie i wilgotne ciasta z owocami.
Murzynek jest bardzo smaczny sam w sobie, a z dodatkiem śliwek i kruszonki staje się jeszcze bardziej wilgotny i delikatnie chrupiący z wierzchu. Wykonanie tego ciasta jest dość proste, należy tylko dobrze wystudzić roztopione składniki i starannie ubić pianę z białek. Murzynka nie należy zbyt długo piec, gdyż może stać się suchy i twardy. Po czasie pieczenia podanym w przepisie najlepiej w miejscu bez śliwek sprawdzić drewnianym patyczkiem. Patyczek może być delikatnie wilgotny, ale nie powinno być na nim przyklejonego surowego ciasta. W cieście najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale może być również inny niezbyt wodnisty rodzaj śliwek.
Masło, mleko, cukier i kakao podgrzewać do czasu całkowitego rozpuszczenia się składników. Mieszać, aby cukier się nie przypalił. Odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, aby nie było widocznych grudek mąki.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojone i obtoczone w budyniu śliwki (w budyniu zanurzyć tylko stronę bez skórki) i całość posypać kruszonką. Jeśli śliwki są kwaśne obtoczyć je również w cukrze.
Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kruszonka:
Zimne masło posiekać wraz z pozostałymi składnikami na drobne kawałeczki. Następnie szybko rozetrzeć składniki w palcach do uzyskania struktury grubego piasku o nierównej strukturze.
Kruszonką od razu posypać wierzch ciasta.
Jeśli kruszonka będzie wykorzystana później, należy wstawić ją do lodówki.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑
Piękne ciacho, ogólnie lubię większość wypieków, ale te ciemne są moją miłością 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję, również bardziej lubię wypieki z dodatkiem kakao ��
UsuńAwtakiej wersji jeszcze nie piekłam murzynka ,chodziarz na blogu mam kilka inch wersji pozdrawiam fajny blog
OdpowiedzUsuń