2020-07-15

Ciasto mieszane łyżką

Pyszne ciasto mieszane łyżką, które przygotujecie z łatwością w 15 minut. Ciasto zaliczam do tych prostych i szybkich do wykonania, takie na już. Idealny deser do popołudniowej kawy, który sprawdzi się również w przypadku niezapowiedzianych gości.

Pyszne ciasto ze śliwkami i czekoladą
Czy macie takie ciasto, które jesteście w stanie wykonać w ciągu 15 minut? Jeśli nie, to zapiszcie koniecznie ten przepis. Ciasto jest jednym z najłatwiejszych ciast do zrobienia. Nie wymaga miksowania, zagniatania i długiego wyrabiania. Wystarczy łyżka i 2 miski, a nawet jedna, jeśli macie duży kubek, w którym wymieszacie mokre składniki. Podstawowe składniki zazwyczaj są w każdym domu, owoce mogą być dowolne, a zamiast czekolady ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Zapewniam, że nigdy już nie będziecie mieli problemu z deserem dla niezapowiedzianych gości, jeśli będziecie mieli przepis na ciasto mieszane łyżką,
Pyszne ciasto ze śliwkami
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm

Składniki na ciasto mieszane łyżką:

(składniki o temperaturze pokojowej)

Mokre:

  • 4 jajka (L)
  • 200 ml mleka
  • 8 łyżek oleju

Suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 - 70 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • 300 - 500 g śliwek, jagód, porzeczek lub innych ulubionych owoców
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto mieszane łyżką?

  1. W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki.
  2. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długo nie mieszać, gdyż może to sprawić, że ciasto będzie dość twarde.
  3. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  4. Po wierzchu posypać umytymi i osuszonymi owocami. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli owoce są kwaśne to, należy najpierw obtoczyć je w cukrze pudrze.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Polewa:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałeczki i roztopić razem ze śmietanką i miodem w kąpieli wodnej. 
  2. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Dno nie powinno dotykać lustra wody. Składniki mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej płynnej konsystencji.
  3. Wystudzoną, ale jeszcze ciekłą polewą polać ciasto.

    Zobacz również: ciasto jogurtowe z jabłkami.

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry