Szybkie ciasto mieszane łyżką, które przygotujecie z łatwością w 15 minut. Ciasto mieszane łyżką zaliczam do tych prostych i szybkich do wykonania, takie na już. Idealny deser do popołudniowej kawy, który sprawdzi się również w przypadku niezapowiedzianych gości.
Czy macie taki przepis na ciasto, które jesteście w stanie wykonać w ciągu 15 minut? Jeśli nie, to zapiszcie koniecznie ten prosty przepis. Ciasto mieszane łyżką jest jednym z najłatwiejszych ciast do zrobienia. Nie wymaga miksowania, zagniatania i długiego wyrabiania. Wystarczy łyżka i 2 miski, a nawet jedna, jeśli macie duży kubek, w którym wymieszacie mokre składniki. Podstawowe składniki na szybkie ciasto zazwyczaj są w każdym domu, owoce mogą być dowolne, a zamiast czekolady ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Zapewniam, że nigdy już nie będziecie mieli problemu z deserem dla niezapowiedzianych gości, jeśli będziecie mieli przepis na ciasto mieszane łyżką.
Przepis na ciasto mieszane łyżką:
(składniki o temperaturze pokojowej)
Mokre składniki:
4 jajka (L)
200 ml mleka
8 łyżek oleju
Suche składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady deserowej
50 - 70 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka miodu naturalnego
Dodatkowo:
300 - 500 g śliwek, jagód, porzeczek lub innych ulubionych owoców
W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długo nie mieszać, gdyż może to sprawić, że ciasto będzie dość twarde.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Po wierzchu posypać umytymi i osuszonymi owocami. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli owoce są kwaśne to, należy najpierw obtoczyć je w cukrze pudrze.
Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałeczki i roztopić razem ze śmietanką i miodem w kąpieli wodnej.
Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Dno nie powinno dotykać lustra wody. Składniki mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej płynnej konsystencji.
Wystudzoną, ale jeszcze ciekłą polewą polać ciasto.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑
Super szybkie i takie lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i jak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńIdealne na szybkie niedzielne ciasto :D
OdpowiedzUsuńWitam czy do tego ciasta można dać mrożone owoce
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńowoce mogą być również mrożone