Sałatka jajeczna z papryką i szczypiorkiem

/ 1

Prosta sałatka jajeczna z papryką i szczypiorkiem, która świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. Sałatka z jajek pasuje również do dań obiadowych z dodatkiem mięsa, szczególnie na święta. 

Pasta z jajek ze szczypiorkiem
Sałatka jajeczna z papryką i szczypiorkiem to nic innego jak sałatka jarzynowa w nowym wydaniu.
Gotowane jajka są dodawane do wielu past i sałatek, gdyż ich smak idealnie pasuje do wielu składników. Każdy na pewno zna sałatkę jarzynową, która bez jajek nie miałaby swego smaku. Sałatka z jajek to idealny dodatek do wielu dań, który musi znajdować się w świątecznym menu na Wielkanoc i nie tylko.

Wiosną i latem wszelkiego rodzaju surówki i sałatki cieszą się u mnie dużym powodzeniem. W lodówce jajka są prawie zawsze, tak więc wystarczy tylko je ugotować i połączyć z ulubionymi warzywami. U mnie tym razem była papryka i obowiązkowo o tej porze roku szczypiorek. Całość połączył pyszny sos, który powstał z majonezu, jogurtu, przecieru pomidorowego i soku z cytryny. Za sprawą papryki sałatka jest dość łagodna, dlatego ilość pieprzu i samego sosu dostosować do swoich upodobań. Osobiście wolę, aby sos delikatnie tylko pokrywał składniki.
Sałatka z jajek i papryki
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 25 minut

Przepis na sałatkę jajeczną z papryką i szczypiorkiem:

  • 7 jajek (L)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub dobrego ketchupu
  • 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić sałatkę jajeczną z papryką i szczypiorkiem?

  1. Jajka włożyć do zimnej wody i od chwili zagotowania się, gotować 6 minut na średniej mocy palnika. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, aby wystygły, następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
  3. Szczypiorek wraz z cebulką drobno posiekać.
  4. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, aby powstał jednolity sos i połączyć z pokrojonymi jajkami i warzywami.
  5. Sałatkę doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  6. Podawać z razowym pieczywem lub jako dodatek do dań mięsnych.

    Zobacz również: sałatka z pora z sosem chrzanowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady