2020-05-10

Sernik z rosą

Sernik z rosą to pyszne i dość łatwe do zrobienia ciasto. Kremowy ser na kruchym cieście, a do tego delikatna beza z kroplami słodkiej rosy. Pyszny deser, który uświetni każde przyjęcie, czy też rodziny obiad w mniejszym gronie.

Sernik na kruchym spodzie z bezą
Sernik z rosą jest dość popularny i często można go spotkać na różnych stronach kulinarnych. Dość długo nosiłam się z zamiarem, aby go przygotować i sprawdzić powstającą na nim rosę. Sernik po upieczeniu jest bardzo smaczny, a rosa jest słodziutka i pięknie wygląda na upieczonej bezie. Rosa powstaje na serniku dopiero wtedy, gdy sernik wystygnie. Kropelek rosy będzie więcej, gdy na bezie przed pieczeniem zrobimy widelcem lub szpatułką z ząbkami rowki.

Sernik z rosą wyjdzie naprawdę smaczny, jeśli użyjemy dobrej jakości tłustego lub półtłustego sera twarogowego. Najlepiej kupić biały ser twarogowy w kawałku i zmielić go w maszynce. Sery z wiaderka są różne, unikajcie tych rzadkich i z różnymi dodatkami, im dłuższa lista składników, tym gorszej jakości ser. Sernika z takiego sera po upieczeniu może się sporo skurczyć i wcale nie smakować białym serem.

Tak jak większość pieczonych ciast, sernik nie lubi nagłych zmian temperatury zaraz po upieczeniu. Najlepiej jest najpierw studzić go około 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć i dalsze studzenie kontynuować w temperaturze pokojowej.
Sernik z rosą na kruchym spodzie
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 80 minut
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na sernik z rosą:

Spód pod sernik:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera białego twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka

Beza:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sernik z rosą?

Spód:

  1. Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki z pozostałymi składnikami.
  2. Szybko zagnieść jednolite ciasto i wykleić nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut.

Masa serowa:

  1. Do mielonego sera dodać cukier, budyń i jajka, krótko zmiksować.
  2. Do masy dodawać stopniowo olej na przemian z mlekiem i miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzać masy serowej.
  3. Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach C.
  4. Następnie na gorący ser wyłożyć ubite białka, widelcem lub łopatką z ząbkami zrobić rowki i piec w 180 stopniach C około 13 - 14 minut.
  5. Po upieczeniu sernika, uchylić drzwi piekarnika na około 10 minut, następnie sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krople rosy pojawią się dopiero po pewnym czasie, gdy sernik będzie zimny.

Beza:

  1. Białka ubijać ze szczyptą soli, a gdy zaczną się pienić, zacząć dodawać po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru, miksować do czasu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru.
  2. Białka miksować na wolnych obrotach do uzyskania sztywnej i lśniącej konsystencji. Na powierzchni powinny zostawać trwałe ślady po widełkach miksera, a po odwróceniu miski nic nie może samo wypadać.

    Zobacz również: sernik z bezą kokosową.

4 komentarze:

  1. Mój ulubiony, gości u nas na każdej imprezie świątecznej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to smakowicie i zapewne tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sernik. Zastanawiam się dlaczego go jeszcze nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry