Pyszne ciasto rodzynkowiec to idealny deser na każdą okazję. Mocno czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem i polane czekoladą z rodzynkami w alkoholu. Ciasto na pewno zadowoli smakoszy czekoladowych wypieków.
Uwielbiam wszystkie ciasta i desery, które zawierają czekoladę. Ciasto rodzynkowiec jest umiarkowanie słodkie i mocno czekoladowe. Smak kremu przypomina nieco czekoladowe toffi, które jadłam w dzieciństwie. Ciasto dodatkowo zawiera rodzynki namoczone w alkoholu, które świetnie łączą się z czekoladą i podkreślają jej smak. Oczywiście wersja z alkoholem jest tylko dla dorosłych. Jeśli ciasto ma być jedzone przez dzieci, to rodzynki należy namoczyć w wodzie. Zaletą tego ciasta jest również to, że dobrze się kroi i przechowuje, nie tracąc prawie nic na smaku i wyglądzie.
Białka oddzielić od żółtek i stopniowo dodając cukier ubić je na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku, stopniowo olej i mleko.
Następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać, aby nie było suchych grudek mąki ani kakao.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Blaty można delikatnie skropić alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.
Krem:
W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budyń, kakao i kawę rozpuszczalną.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, następnie zdjąć z palnika i wymieszać z rozmieszanym budyniem. Gotować ciągle mieszają do czasu uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji budyniu.
Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodawać po łyżce zimny budyń. Po każdym dodaniu budyniu ucierać, aby powstał puszysty jednolity krem.
Kremem przełożyć blaty ciasta.
Polewa z rodzynkami:
Rodzynki na co najmniej 12 godzin zalać alkoholem, jeśli ciasto będą jadły dzieci to rodzynki namoczyć w wodzie.
Czekolady i masło roztopić w misce, ustawiając ją na garnku z wrzącą wodą. Składniki mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Do płynnej czekolady dodać odsączone z alkoholu rodzynki i wymieszać.
Polewę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Rodzynki powinny być zanurzone w alkoholu. Ilość alkoholu dostosować do wielkości naczynia, w którym będą moczone rodzynki. Proponuję raczej węższe naczynie, wtedy mniej pójdzie alkoholu.
Budynie bez cukru po 40 g każdy i nie muszą być czekoladowe, gdyż do kremu dodawane jest kakao. Alkoholu powinno wystarczyć, jeśli rodzynki będą moczone w niezbyt dużym naczyniu.
W przepisie budynie gotowane są w mniejszej ilości mleka niż podaje to producent na opakowaniu, dlatego po ugotowaniu są gęste. Nie wiem co sprawiło, że w tym przypadku budyń wyszedł rzadki?
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑
Jaką ilością alkoholu zalać rodzynki?
OdpowiedzUsuńRodzynki powinny być zanurzone w alkoholu. Ilość alkoholu dostosować do wielkości naczynia, w którym będą moczone rodzynki. Proponuję raczej węższe naczynie, wtedy mniej pójdzie alkoholu.
UsuńOk dzięki
OdpowiedzUsuńBudynie duże czekoladowe?
OdpowiedzUsuńCzy 250ml wódki wystarczy?
Budynie bez cukru po 40 g każdy i nie muszą być czekoladowe, gdyż do kremu dodawane jest kakao.
UsuńAlkoholu powinno wystarczyć, jeśli rodzynki będą moczone w niezbyt dużym naczyniu.
Budyń wyszedł rzadki i zepsuł całe ciasto😭
OdpowiedzUsuńW przepisie budynie gotowane są w mniejszej ilości mleka niż podaje to producent na opakowaniu, dlatego po ugotowaniu są gęste. Nie wiem co sprawiło, że w tym przypadku budyń wyszedł rzadki?
Usuń