Ciasto rodzynkowiec

/ 7

Pyszne ciasto rodzynkowiec to idealny deser na każdą okazję. Mocno czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem i polane czekoladą z rodzynkami w alkoholu. Ciasto na pewno zadowoli smakoszy czekoladowych wypieków.

Ciasto czekoladowe z kremem i rodzynkami w czekoladzie
Uwielbiam wszystkie ciasta i desery, które zawierają czekoladę. Ciasto rodzynkowiec jest umiarkowanie słodkie i mocno czekoladowe. Smak kremu przypomina nieco czekoladowe toffi, które jadłam w dzieciństwie. Ciasto dodatkowo zawiera rodzynki namoczone w alkoholu, które świetnie łączą się z czekoladą i podkreślają jej smak. Oczywiście wersja z alkoholem jest tylko dla dorosłych. Jeśli ciasto ma być jedzone przez dzieci, to rodzynki należy namoczyć w wodzie. Zaletą tego ciasta jest również to, że dobrze się kroi i przechowuje, nie tracąc prawie nic na smaku i wyglądzie.
Ciasto czekoladowe z kremem i czekoladą
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 80 minut
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto rodzynkowiec:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka

Krem do przełożenia:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru (2 po 40 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka kawy naturalnej rozpuszczalnej

Polewa czekoladowa z rodzynkami:

  • 250 g rodzynek
  • 200 g czekolady gorzkiej z co najmniej 45% kakao
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • alkohol do namoczenia rodzynek
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto rodzynkowiec?

Ciasto:

  1. Białka oddzielić od żółtek i stopniowo dodając cukier ubić je na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku, stopniowo olej i mleko.
  3. Następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać, aby nie było suchych grudek mąki ani kakao.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  7. Blaty można delikatnie skropić alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.

Krem:

  1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budyń, kakao i kawę rozpuszczalną. 
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, następnie zdjąć z palnika i wymieszać z rozmieszanym budyniem. Gotować ciągle mieszają do czasu uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji budyniu.
  3. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.
  4. Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodawać po łyżce zimny budyń. Po każdym dodaniu budyniu ucierać, aby powstał puszysty jednolity krem. 
  5. Kremem przełożyć blaty ciasta.

Polewa z rodzynkami:

  1. Rodzynki na co najmniej 12 godzin zalać alkoholem, jeśli ciasto będą jadły dzieci to rodzynki namoczyć w wodzie.
  2. Czekolady i masło roztopić w misce, ustawiając ją na garnku z wrzącą wodą. Składniki mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Do płynnej czekolady dodać odsączone z alkoholu rodzynki i wymieszać.
  4. Polewę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

    Zobacz również: czekoladowe ciasto tortowe.

Komentarze

  1. Jaką ilością alkoholu zalać rodzynki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynki powinny być zanurzone w alkoholu. Ilość alkoholu dostosować do wielkości naczynia, w którym będą moczone rodzynki. Proponuję raczej węższe naczynie, wtedy mniej pójdzie alkoholu.

      Usuń
  2. Budynie duże czekoladowe?
    Czy 250ml wódki wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budynie bez cukru po 40 g każdy i nie muszą być czekoladowe, gdyż do kremu dodawane jest kakao.
      Alkoholu powinno wystarczyć, jeśli rodzynki będą moczone w niezbyt dużym naczyniu.

      Usuń
  3. Budyń wyszedł rzadki i zepsuł całe ciasto😭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie budynie gotowane są w mniejszej ilości mleka niż podaje to producent na opakowaniu, dlatego po ugotowaniu są gęste. Nie wiem co sprawiło, że w tym przypadku budyń wyszedł rzadki?

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady