2020-05-22

Ciasto rodzynkowiec

Pyszne ciasto rodzynkowiec to idealny deser na każdą okazję. Mocno czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem i polane czekoladą z rodzynkami w alkoholu. Ciasto na pewno zadowoli smakoszy czekoladowych wypieków.

Ciasto czekoladowe z kremem i rodzynkami w czekoladzie
Uwielbiam wszystkie ciasta i desery, które zawierają czekoladę. Ciasto rodzynkowiec jest umiarkowanie słodkie i mocno czekoladowe. Smak kremu przypomina nieco czekoladowe toffi, które jadłam w dzieciństwie. Ciasto dodatkowo zawiera rodzynki namoczone w alkoholu, które świetnie łączą się z czekoladą i podkreślają jej smak. Oczywiście wersja z alkoholem jest tylko dla dorosłych. Jeśli ciasto ma być jedzone przez dzieci, to rodzynki należy namoczyć w wodzie. Zaletą tego ciasta jest również to, że dobrze się kroi i przechowuje, nie tracąc prawie nic na smaku i wyglądzie.
Ciasto czekoladowe z kremem i czekoladą
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 80 minut
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto rodzynkowiec:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka

Krem do przełożenia:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka kawy naturalnej rozpuszczalnej

Polewa czekoladowa z rodzynkami:

  • 250 g rodzynek
  • 200 g czekolady gorzkiej z co najmniej 45% kakao
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • alkohol do namoczenia rodzynek
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto rodzynkowiec?

Ciasto:

  1. Białka oddzielić od żółtek i stopniowo dodając cukier ubić je na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku, stopniowo olej i mleko.
  3. Następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać, aby nie było suchych grudek mąki ani kakao.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  7. Blaty można delikatnie skropić alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.

Krem:

  1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budyń, kakao i kawę rozpuszczalną. 
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, następnie zdjąć z palnika i wymieszać z rozmieszanym budyniem. Gotować ciągle mieszają do czasu uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji budyniu.
  3. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.
  4. Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodawać po łyżce zimny budyń. Po każdym dodaniu budyniu ucierać, aby powstał puszysty jednolity krem. 
  5. Kremem przełożyć blaty ciasta.

Polewa z rodzynkami:

  1. Rodzynki na co najmniej 12 godzin zalać alkoholem, jeśli ciasto będą jadły dzieci to rodzynki namoczyć w wodzie.
  2. Czekolady i masło roztopić w misce, ustawiając ją na garnku z wrzącą wodą. Składniki mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Do płynnej czekolady dodać odsączone z alkoholu rodzynki i wymieszać.
  4. Polewę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

    Zobacz również: czekoladowe ciasto tortowe.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry