2020-04-20

Ciasteczka z masłem orzechowym

Pyszne i niezbyt pracochłonne ciasteczka z masłem orzechowym. Prosty deser, który uprzyjemni każde spotkanie. Świetna zabawa i dobry sposób na spędzenie czasu z dziećmi.

Ciastka z orzeszkami ziemnymi
Przygotowanie ciasteczek to dobry sposób na zorganizowanie czasu wolnego naszym dzieciom, które muszą przebywać cały czas w domu. Ciasteczka robi się bez wałkowania, wystarczy zlepić małą kuleczkę z ciasta i rozgnieść ją tłuczkiem do mięsa. Pożyteczne i przyjemne wykorzystanie energii dzieci, a przy tym fajna zabawa i mile spędzony czas. Uwieńczeniem tej pracy połączonej z zabawą i nauką są oczywiście pyszne i własnoręcznie wykonane ciasteczka.

Możecie zapytać, a gdzie tu nauka? Robiąc ciasteczka, można dziecku wyjaśnić podstawy matematyki (dodawanie, odejmowanie, dzielenie, mnożenie), fizyki (ciężar, masa, gęstość, stan skupienia, przewodnictwo cieplne), chemii (działanie proszku do pieczenia), biologii (układ pokarmowy, odżywianie), a nawet ekologii (ekologiczne produkty), nie wspomnę już o plastyce. Zapewniam, że takie zajęcia na długo pozostaną dzieciom w pamięci.

Ciasteczka oprócz masła orzechowego zawierają również rozdrobnione orzeszki ziemne. Upieczone ciasteczka z masłem orzechowym można dodatkowo polać roztopioną czekoladą, wtedy nabiorą bardziej odświętnego smaku i wyglądu.
Chrupiące ciastka z orzeszkami ziemnymi
Ilość porcji: 50 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 200 g masła orzechowego (5 łyżek)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym?

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać zimne masło, śmietanę i jajka.
  2. Masło posiekać nożem razem z pozostałymi składnikami na drobne kawałeczki.
  3. Orzeszki ziemne bardzo drobno posiekać, dodać do masy i szybko zagnieść jednolite ciasto. Zagniatać do czasu, aż ciasto przestanie się kruszyć i można z niego robić kulki.
  4. Z ciasta robić małe kuleczki i rozgniatać je tłuczkiem do mięsa lub widelcem, aby powstały niezbyt grube ciasteczka ze wzorkami. Ciasto oczekujące na przygotowanie kolejnej porcji ciasteczek najlepiej włożyć do lodówki.
  5. Ciasteczka położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 18 minut. Ciasteczka powinny być delikatnie przyrumienione, wtedy będą przyjemnie chrupiące. Zbyt mocne przypieczenie może sprawić, że ciasteczka staną się twarde.
  7. Po upieczeniu ciasteczka zdjąć z blaszki i wystudzić najlepiej na kratce.
  8. Wystudzone ciasteczka można polać roztopioną czekoladą.

    Zobacz również: ciasteczka z pestkami dyni.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry