Hummus idealny - kremowa pasta z ciecierzycy

/ 3

Hummus idealny, czyli kremowa pasta z ciecierzycy, która świetnie nadaje się jako zdrowy dodatek do różnych warzywnych przekąsek, jak i do pieczywa lub jajek. Kremowa konsystencja i przyjemny aromat przypraw sprawia, że taka pasta nigdy się nie nudzi.

Pasta z ciecierzycy z selerem naciowym
Hummus nigdy nie spowszednieje, gdyż można go podawać z różnymi dodatkami. Począwszy od wersji podstawowej z dodatkiem oliwy, siekanej pietruszki lub mielonej słodkiej papryki, a skończywszy na przyprawie zatar, kuminie i orzeszkach piniowych. Hummus świetnie sprawdza się jako dodatek do świeżych warzyw lub domowego pieczywa, czy też jako farsz do jajek. Pastę z ciecierzycy najlepiej dostosować do własnych upodobań, zarówno sposób jej podania, dodatki, jak i konsystencję hummusu. Osobiście wolę, gdy pasta z ciecierzycy daje się nabierać na pieczywo lub warzywa i z nich nie spływa podczas jedzenia.

Woda, w której gotowała się ciecierzyca, zawiera dużo białka i warto ją wykorzystać w czasie robienia hummusu. Woda po schłodzeniu ma właściwości podobne do białka kurzego, dlatego podczas rozdrabniania ciecierzyca nabiera kremowej konsystencji i delikatności. Ponoć świetnie się ubija i można z niej robić nawet wegańskie beziki, ale jeszcze tego nie wypróbowałam.
Hummus z ciecierzycy podany z selerem naciowym
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 100 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 285 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: wegańska, wegetariańska

Przepis na hummus idealny

Składniki na hummus idealny:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty tahini (pasta z sezamu)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • około 300 ml schłodzonego płynu, w którym gotowała się ciecierzyca lub zimnej wody
  • dobrej jakości oliwa do podania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić hummus idealny?

  1. Jeśli mamy suchą ciecierzycę, należy ją najpierw moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie wymienić wodę i gotować do miękkości około 1,5 - 2 h. 
  2. Ugotowaną ciecierzycę wystudzić, a płyn schłodzić.
  3. Ciecierzycę razem z czosnkiem, oliwą, pastą tahini, sokiem z cytryny, kuminem i solą rozdrabniać blenderem, aby powstała kremowa jednolita pasta. Co pewien czas dolewać stopniowo niewielkie ilości zimnego płynu, w którym gotowała się ciecierzyca. Płynu dodać tyle, aby pasta była kremowa, a jej konsystencja pozwalała na nabieranie np. na łodygę selera naciowego lub pieczywo bez pomocy łyżki.
  4. Przed podaniem pastę polać dobrej jakości oliwą i posypać posiekaną pietruszką lub słodką papryką.
  5. Osobiście hummus bardzo lubię jeść z selerem naciowym.

    Zobacz również: hummus z pomidorami.

Komentarze

  1. taki domowy najlepszy!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze dobrane składniki ; ) Gratuluje pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wersję klasyczną, ale też lubię z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady