2020-04-08

Hummus idealny - kremowa pasta z ciecierzycy

Hummus idealny, czyli kremowa pasta z ciecierzycy, która świetnie nadaje się jako zdrowy dodatek do różnych warzywnych przekąsek, jak i do pieczywa lub jajek. Kremowa konsystencja i przyjemny aromat przypraw sprawia, że taka pasta nigdy się nie nudzi.

Pasta z ciecierzycy z selerem naciowym
Hummus nigdy nie spowszednieje, gdyż można go podawać z różnymi dodatkami. Począwszy od wersji podstawowej z dodatkiem oliwy, siekanej pietruszki lub mielonej słodkiej papryki, a skończywszy na przyprawie zatar, kuminie i orzeszkach piniowych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do świeżych warzyw lub domowego pieczywa, czy też jako farsz do jajek. Najlepiej dostosować do własnych upodobań, zarówno sposób podania, dodatki, jak i konsystencję hummusu. Osobiście wolę, gdy pasta daje się nabierać na pieczywo lub warzywa i z nich nie spływa podczas jedzenia.

Woda, w której gotowała się ciecierzyca, zawiera dużo białka i warto ją wykorzystać w czasie robienia hummusu. Woda po schłodzeniu ma właściwości podobne do białka kurzego, dlatego podczas rozdrabniania ciecierzyca nabiera kremowej konsystencji i delikatności. Ponoć świetnie się ubija i można z niej robić nawet beziki, ale jeszcze tego nie wypróbowałam.
Hummus z ciecierzycy podany z selerem naciowym
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie ciecierzycy

Składniki na hummus idealny:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty tahini (pasta z sezamu)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • około 300 ml schłodzonego płynu, w którym gotowała się ciecierzyca lub zimnej wody
  • dobrej jakości oliwa do podania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić hummus idealny?

  1. Jeśli mamy suchą ciecierzycę, należy ją najpierw moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie wymienić wodę i gotować do miękkości około 1,5 - 2 h. 
  2. Ugotowaną ciecierzycę wystudzić, a płyn schłodzić.
  3. Ciecierzycę razem z czosnkiem, oliwą, pastą tahini, sokiem z cytryny, kuminem i solą rozdrabniać blenderem, aby powstała kremowa jednolita pasta. Co pewien czas dolewać stopniowo niewielkie ilości zimnego płynu, w którym gotowała się ciecierzyca. Płynu dodać tyle, aby pasta była kremowa, a jej konsystencja pozwalała na nabieranie np. na łodygę selera naciowego lub pieczywo bez pomocy łyżki.
  4. Przed podaniem pastę polać dobrej jakości oliwą i posypać posiekaną pietruszką lub słodką papryką.
  5. Osobiście hummus bardzo lubię jeść z selerem naciowym.

    Zobacz również: hummus z pomidorami.

3 komentarze:

  1. taki domowy najlepszy!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze dobrane składniki ; ) Gratuluje pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wersję klasyczną, ale też lubię z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry