2020-04-25

Rogaliki francuskie z serem

Rogaliki francuskie z serem to szybki i prosty do zrobienia poczęstunek na deser dla niezapowiedzianych gości. Łatwość przygotowania i pyszny końcowy efekt na pewno zachęca do ich zrobienia.

Ciastka francuskie
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby wypieków z ciasta francuskiego. Samodzielne zrobienie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i najczęściej korzystam z takiego, które można kupić w sklepie. W lodówce staram się mieć choćby jeden rulonik ciasta, aby szybko móc zrobić coś słodkiego.

Do ciasta francuskiego pasują różne dodatki np. marmolada, jabłko, ser biały, czekolada, a nawet sam cukier trzcinowy. Tym razem rogaliki zrobiłam z białym serem i posypałam cukrem trzcinowym. Ciasta francuskiego nie należy zbyt ciasno zwijać ani nakładać zbyt dużo soczystych dodatków, gdyż po upieczeniu będzie wilgotne i niechrupiące.
Rogaliki z ciasta francuskiego
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Składniki na rogaliki francuskie z serem:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 250 g sera białego twarogowego
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • cukier trzcinowy do posypania

Jak zrobić rogaliki francuskie z serem?

  1. Ser wymieszać z żółtkiem i cukrem, aby powstała jednolita masa.
  2. Białko roztrzepać, będzie użyte do posmarowania rogalików.
  3. Ciasto pokroić na równe niezbyt duże kwadraty. Jeśli chcemy otrzymać małe rogaliki to kwadraty przekroić jeszcze po skosie, aby powstały trójkąty.
  4. Masę serową (około łyżeczki) rozsmarować bliżej końca, od którego będziemy zwijać. Rolować luźne rogaliki, koniec delikatnie przycisnąć, aby rogalik się nie rozwinął w czasie pieczenia. Kwadraty rolować od strony ostrego rogu, trójkąty zaś od szerszego boku (podstawy).
  5. Rogaliki układać w małych odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć cukrem trzcinowym.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 25 minut.
  8. Po upieczeniu najlepiej zdjąć rogaliki z foremki i wystudzić na kratce.

    Zobacz również: ciasteczka francuskie z cynamonem.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie slodkości

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne rogaliki, z ciasta francuskiego zawsze można wyczarować coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry