Ciasteczka francuskie z cynamonem

Ciasteczka francuskie z cynamonem to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser. Chrupiące i pachnące cynamonem ciasteczka na pewno będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty i posmakują wszystkim gościom.

Ciastka z ciasta francuskiego z cynamonem
Zrobienie ciasteczek francuskich z cynamonem nie zajmuje dużo czasu, jeśli oczywiście mamy kupione gotowe ciasto francuskie. U mnie ciasto francuskie prawie zawsze jest w lodówce i nie muszę się martwić, że nic nie mam do kawy, a za chwilę przyjdą goście. Wykonanie ciasteczek nie zajmuje więcej niż 30 minut, a w efekcie otrzymujemy chrupiący i aromatyczny poczęstunek. Takie ciasteczka sprawdzą się na każdym przyjęciu i na pewno posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie gotowego ciasta francuskiego, podaję również przepis na samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka.
Francuskie ciastka z cukrem trzcinowym i cynamonem
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na ciasteczka francuskie z cynamonem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić ciasteczka francuskie z cynamonem?

  1. Ciasto rozwinąć i bez zdejmowania z papieru pokroić na kwadraty o boku 4 cm.
  2. Kwadraty posmarować delikatnie wodą lub mlekiem i wilgotną stroną docisnąć do wymieszanego cukru z cynamonem.
  3. Kwadraty układać stroną z cynamonem w dół na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami nie zostawiać dużych odstępów, gdyż ciastka rosną tylko w górę.
  4. Po ułożeniu ciasteczek wierzch posmarować delikatnie wodą lub mlekiem i posypać mieszanką cukru z cynamonem.
  5. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 18 minut.
  6. Po upieczeniu ciastka zdjąć razem z papierem i wystudzić na kratce.
Wersja rozszerzona przepisu z samodzielnym przygotowaniem ciasta:

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta na ciasteczka:

  1. Mąkę przesiać, dodać masło, śmietanę, sól i posiekać wszystko nożem, aby zbyt długo nie ocieplać. Następnie zagnieść ciasto, zawiną w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Ciasto po zrobieniu jest dość wilgotne.
  2. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać z niego ciasteczka.
  3. Dalsze przygotowanie ciastek tak, jak w opisie powyżej.

    Zobacz również: ciastka francuskie z jabłkami.

Komentarze

  1. Pyszne ciacha,uwielbiam cynamon i ciasto francuskie,proste i takie na 2 kęsy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i bardzo smacznie :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do ciasteczek z cynamonem nigdy długo mnie namawiać nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wpraszam się na kawę i takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *