Dlaczego warto pić japońską zieloną herbatę?
Japońska zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Duża zawartość przeciwutleniaczy chroni nasz organizm przed chorobami, poprawia sprawność fizyczną i umysłową. Regularne picie dobrej jakości zielonej herbaty sprawia, że lepiej się czujemy i wyglądamy.
Dlaczego warto pić japońską zieloną herbatę?
Największą zaletą picia zielonej herbaty jest to, że zawiera ona dużo
antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, czym przyczyniają się do
zapobiegania powstawaniu nowotworów i opóźniają proces starzenia się
organizmu. Powszechnie wiadomo, że Japończycy są długowieczni, sprawni
fizycznie i umysłowo do późnej starości, na co na pewno ma wpływ zdrowe
odżywianie i picie zielonej herbaty.
Wypicie zielonej herbaty sprawia, że nasz organizm jest bardziej ożywiony
(czujny) i zrelaksowany niż pobudzony, tak jak to się dzieje po wypiciu
kawy. Dodatkowo efekt ten utrzymuje się o wiele dłużej niż w przypadku
kawy.
Czym różni się japońska zielona herbata od innych herbat?
Japońska zielona herbata różni się od innych zielonych herbat sposobem jej
przetwarzania. Proces jej utleniania jest zatrzymywany poprzez obróbkę parą
wodną, a nie prażenie, jak to odbywa się w przypadku innych herbat. Dzięki
temu herbata ma piękny zielony kolor i zawiera więcej antyoksydantów. W
procesie produkcji liście są konserwowane parą wodną, zwijane/suszone, a w
przypadku herbaty matcha mielone na proszek w specjalnych kamiennych młynach.
Zielona herbata sencha uprawiana jest na plantacjach o jak największym
nasłonecznieniu, dzięki czemu szybko rośnie i liście zawierają dużo garbników
i witaminy C. Sencha zawiera również dużo taniny, która ma działanie
ścigające. Liściastą herbatę sencha parzy się w temperaturze 70 - 80 stopni C
nawet 3 razy, pierwsze parzenie 50 - 60 s, drugie około 30 s, trzecie około 2
minut.
Uprawa zielonej herbaty matcha różni się zdecydowanie od uprawy innych
japońskich herbat, gdyż przez ostatnie 20 dni przed zbiorami rośnie w cieniu,
przykryta bambusowymi matami. Zabieg ten sprawia, że herbata uzyskuje
ciemniejszy zielony kolor i jest bogatsza w składniki odżywcze. Staje się
słodsza i delikatniejsza w smaku, zawiera więcej "umami"
Gdzie można kupić japońską zieloną herbatę?
Japońską zieloną herbatę pochodzącą z ekologicznych upraw można dostać w
sklepie internetowym Zielony Kubek, w którym znajduje się świetnej jakości organiczna herbata matcha. Sklep oferuje wysokiej jakości zielone herbaty, począwszy od ceremonialnej
herbaty matcha czy delikatnej w smaku liściastej herbaty sencha, a skończywszy
na herbacie matcha, która przeznaczona jest do celów kulinarnych.
Przygotowanie herbaty matcha.
Przepis — jak przygotować herbatę matcha?
Składniki na zieloną herbatę matcha:
(składniki na jedną porcję)- 2 g zielonej herbaty matcha (1/2 łyżeczki)
- 100 ml zagotowanej wody wystudzonej do 80 stopni C
- gęste sitko do przesiania proszku
- trzepaczka bambusowa (chasen) do rozmieszania proszku z wodą
-
miseczka do przygotowania herbaty
Opis krok po kroku
Jak zrobić herbatę matcha?
- Herbatę matcha przesiewamy, aby nie było żadnych grudek.
- Zagotowaną wodę przelewamy do filiżanki, aby schłodzić do 80 stopni C.
- Do suchej miseczki wsypujemy przesiany proszek i wlewamy do niej wodę.
- Roztrzepujemy zawartość przez 15 - 20 sekund, aby powstała zawiesina lub pianka, jak ktoś woli. Podczas mieszania wykonujemy ruchy w kształcie litery W.
- Przelewamy herbatę do wyparzonej filiżanki i pijemy, zanim utworzona zawiesina opadnie.
- Herbatę można roztrzepać za pomocą spieniacza do mleka, wtedy najlepiej zrobić to w wysokiej szklance.
Ceremonia parzenia zielonej herbaty i sposób jej podawania w Japonii.
W Japonii pielęgnuje się uroczyste picie herbaty, które poprzedzone jest ceremonią jej parzenia. W tym celu prowadzone są nawet specjalne zajęcia/pokazy, podczas których starsze kobiety ubrane w tradycyjne stroje, uczą młode tradycji ceremonii parzenia herbaty. W Japonii herbatę zazwyczaj pije się z małych miseczek i podaje się do niej coś słodkiego.Desery z dodatkiem herbaty matcha.
Zielona herbata matcha stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju ciast i
deserów. W Japonii można w lodziarni kupić lody z herbatą matcha o różnej
intensywności jej smaku. Proszek matcha dobrze sprawdza się zarówno w
pieczonych babeczkach, jak i różnych czekoladkach i deserach robionych na
zimno. Do herbaty matcha świetnie
również pasuje gorzka czekolada.
Nie pijam zbyt często herbaty, ale ta mnie mocno zainspirowała. Z przyjemnością spróbuję dla zdrowia, smaku i urody :)
OdpowiedzUsuńDoskonała argumentacja, aby przekonać innych do zalet herbaty.
OdpowiedzUsuń