Dlaczego warto pić japońską zieloną herbatę?

Japońska zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Duża zawartość przeciwutleniaczy chroni nasz organizm przed chorobami, poprawia sprawność fizyczną i umysłową. Regularne picie dobrej jakości zielonej herbaty sprawia, że lepiej się czujemy i wyglądamy.

Japońska zielona herbata Sencha

Dlaczego warto pić japońską zieloną herbatę?

Największą zaletą picia zielonej herbaty jest to, że zawiera ona dużo antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, czym przyczyniają się do zapobiegania powstawaniu nowotworów i opóźniają proces starzenia się organizmu. Powszechnie wiadomo, że Japończycy są długowieczni, sprawni fizycznie i umysłowo do późnej starości, na co na pewno ma wpływ zdrowe odżywianie i picie zielonej herbaty.

Wypicie zielonej herbaty sprawia, że nasz organizm jest bardziej ożywiony (czujny) i zrelaksowany niż pobudzony, tak jak to się dzieje po wypiciu kawy.  Dodatkowo efekt ten utrzymuje się o wiele dłużej niż w przypadku kawy.
Japońska zielona herbata Matcha

Czym różni się japońska zielona herbata od innych herbat?

Japońska zielona herbata różni się od innych zielonych herbat sposobem jej przetwarzania. Proces jej utleniania jest zatrzymywany poprzez obróbkę parą wodną, a nie prażenie, jak to odbywa się w przypadku innych herbat. Dzięki temu herbata ma piękny zielony kolor i zawiera więcej antyoksydantów. W procesie produkcji liście są konserwowane parą wodną, zwijane/suszone, a w przypadku herbaty matcha mielone na proszek w specjalnych kamiennych młynach.

Zielona herbata sencha uprawiana jest na plantacjach o jak największym nasłonecznieniu, dzięki czemu szybko rośnie i liście zawierają dużo garbników i witaminy C. Sencha zawiera również dużo taniny, która ma działanie ścigające. Liściastą herbatę sencha parzy się w temperaturze 70 - 80 stopni C nawet 3 razy, pierwsze parzenie 50 - 60 s, drugie około 30 s, trzecie około 2 minut.

Uprawa zielonej herbaty matcha różni się zdecydowanie od uprawy innych japońskich herbat, gdyż przez ostatnie 20 dni przed zbiorami rośnie w cieniu, przykryta bambusowymi matami. Zabieg ten sprawia, że herbata uzyskuje ciemniejszy zielony kolor i jest bogatsza w składniki odżywcze. Staje się słodsza i delikatniejsza w smaku, zawiera więcej "umami"
Japońska zielona herbata Sencha z ekologicznych upraw

Gdzie można kupić japońską zieloną herbatę?

Japońską zieloną herbatę pochodzącą z ekologicznych upraw można dostać w sklepie internetowym Zielony Kubek. Sklep oferuje wysokiej jakości zielone herbaty, począwszy od ceremonialnej herbaty matcha czy delikatnej w smaku liściastej herbaty sencha, a skończywszy na herbacie matcha, która przeznaczona jest do celów kulinarnych.
Herbata Matcha, przygotowanie

Przygotowanie herbaty matcha.

Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 3 minuty
Wartość kaloryczna: 100 ml = 6 kcal
Kategoria: napoje
Dieta: wegańska, wegetariańska

Przepis — jak przygotować herbatę matcha?

Składniki na zieloną herbatę matcha:

(składniki na jedną porcję)
  • 2 g zielonej herbaty matcha (1/2 łyżeczki)
  • 100 ml zagotowanej wody wystudzonej do 80 stopni C
  • gęste sitko do przesiania proszku
  • trzepaczka bambusowa (chasen) do rozmieszania proszku z wodą
  • miseczka do przygotowania herbaty
    Opis krok po kroku

    Jak zrobić herbatę matcha?

  1. Herbatę matcha przesiewamy, aby nie było żadnych grudek.
  2. Zagotowaną wodę przelewamy do filiżanki, aby schłodzić do 80 stopni C.
  3. Do suchej miseczki wsypujemy przesiany proszek i wlewamy do niej wodę.
  4. Roztrzepujemy zawartość przez 15 - 20 sekund, aby powstała zawiesina lub pianka, jak ktoś woli. Podczas mieszania wykonujemy ruchy w kształcie litery W.
  5. Przelewamy herbatę do wyparzonej filiżanki i pijemy, zanim utworzona zawiesina opadnie.
  6. Herbatę można roztrzepać za pomocą spieniacza do mleka, wtedy najlepiej zrobić to w wysokiej szklance.
Ceremonia parzenia herbaty i sposób jej podanie w Japonii.

Ceremonia parzenia zielonej herbaty i sposób jej podawania w Japonii.

W Japonii pielęgnuje się uroczyste picie herbaty, które poprzedzone jest ceremonią jej parzenia. W tym celu prowadzone są nawet specjalne zajęcia/pokazy, podczas których starsze kobiety ubrane w tradycyjne stroje, uczą młode tradycji ceremonii parzenia herbaty. W Japonii herbatę zazwyczaj pije się z małych miseczek i podaje się do niej coś słodkiego.
Desery z dodatkiem herbaty Matcha

Desery z dodatkiem herbaty matcha.

Zielona herbata matcha stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów. W Japonii można w lodziarni kupić lody z herbatą matcha o różnej intensywności jej smaku. Proszek matcha dobrze sprawdza się  zarówno w pieczonych babeczkach, jak i różnych czekoladkach i deserach robionych na zimno. Do herbaty matcha świetnie również pasuje gorzka czekolada.

Komentarze

  1. Nie pijam zbyt często herbaty, ale ta mnie mocno zainspirowała. Z przyjemnością spróbuję dla zdrowia, smaku i urody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała argumentacja, aby przekonać innych do zalet herbaty.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady