Ciastka francuskie z jabłkami
Gdy mamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe. Takie ciastka francuskie z jabłkami cudownie pachną i smakują.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 średnie jabłko
- cukier trzcinowy lub zwykły
Przygotowanie ciastek z jabłkami:
- Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
- Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm.
- Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek.
- Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy).
- Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut.
- Z jednego ciasta wychodzi 16 - 20 ciastek.
Zobacz również: rożki z ciasta francuskiego z serem.
Pyszne zestawienie,robię podobne :)
OdpowiedzUsuńPyszne i szybko się je przygotowuje :)
OdpowiedzUsuń