Ciastka francuskie z jabłkami

/ 2
Ciastka z ciasta francuskiego

Gdy mamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe. Takie ciastka francuskie z jabłkami cudownie pachną i smakują.

Ciasto francuskie z jabłkami przed pieczeniem

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 średnie jabłko
  • cukier trzcinowy lub zwykły

Przygotowanie ciastek z jabłkami:

  1. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm.
  3. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek.
  4. Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy).
  5. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut.
  7. Z jednego ciasta wychodzi 16 - 20 ciastek.

    Zobacz również:
    rożki z ciasta francuskiego z serem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *