2020-04-05

Sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia

Delikatny i pyszny sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia to idealny deser na święta. Sernik jest łatwy do przygotowania i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt doświadczona w kuchni.

Sernik z kakao i polewą czekoladową bez pieczenia
Pyszne połączenie smaku czekolady, wanilii i sera. Sernik jest delikatny i niezbyt słodki. Do wykonania można użyć dowolnego mielonego twarogu sernikowego, nawet z wiaderka. Oczywiście jakość sera wpływa na smak sernika, dlatego powinien być dobrej jakości. Twaróg w kostce powinien być zmielony co najmniej 2 razy.

Sernik świetnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców, u mnie był jedzony z borówkami. Sernik najlepszy jest po 12 godzinach spędzonych w lodówce, po tym czasie również dobrze się kroi.
Sernik na zimno z kakao i wanilią
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma o średnicy 28 cm

Składniki na sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia:

  • 1 kg białego sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa

Spód do sernika:

  • 150 g kakaowych herbatników
  • 100 g roztopionego masła

Polewa mleczna z czekoladą:

  • 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao
  • 150 ml mleka lub śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia?

  1. Galaretki rozpuścić oddzielnie w 250 ml wrzącej wody i wystudzić.
  2. Kakao zalać 4 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i wystudzić.
  3. Ziarenka wanilii lub cukier z wanilią wymieszać w 2 - 3 łyżkach gorącego mleka i wystudzić.
  4. Ser zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru. 
  5. Schłodzoną śmietankę ubić z 1/2 szklanki cukru pudru i wymieszać delikatnie z serem.
  6. Masę serową podzielić na dwie równe części.
  7. Do jednej części dodać kakao i stopniowo dodawać po łyżce lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Masy długo nie miksować, aby zachować objętość i strukturę.
  8. Masę kakaową wyłożyć do foremki z herbatnikami, wyrównać i wstawić do lodówki na około 10 minut.
  9. Do drugiej części dodać wanilię i stopniowo po łyżce lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masy zbyt mocno i długo nie miksować, aby nie straciła puszystości.
  10. Masę waniliową wyłożyć na masę kakaową, wyrównać i wstawić na około 10 minut do schłodzenia.
  11. Po tym czasie polać polewą i wstawić na co najmniej 5 godzin do schłodzenia. Sernik najlepszy jest po 12 godzinach spędzonych w lodówce.

Spód do sernika:

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z masłem. Powinna powstać struktura mokrego piasku.
  2. Herbatniki wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łyżką.

Polewa mleczna z czekoladą:

  1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  2. Mleko lub śmietankę podgrzać (nie gotować) i rozpuścić w nim czekoladę i miód.
  3. Do gorącego mleka z rozpuszczoną czekoladą dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści i polewa będzie jednolita. Mleka po dodaniu żelatyny więcej nie podgrzewać.
  4. Wystudzoną, ale jeszcze płynną polewą polać sernik i wstawić do lodówki.

    Zobacz również: sernik z musem z gruszek.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry