Sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia

/ 3

Delikatny i pyszny sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia to idealny deser na święta. Sernik jest łatwy do przygotowania i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt doświadczona w kuchni.

Sernik z kakao i polewą czekoladową bez pieczenia
Pyszne połączenie smaku czekolady, wanilii i sera. Sernik jest delikatny i niezbyt słodki. Do wykonania można użyć dowolnego mielonego twarogu sernikowego, nawet z wiaderka. Oczywiście jakość sera wpływa na smak sernika, dlatego powinien być dobrej jakości. Twaróg w kostce powinien być zmielony co najmniej 2 razy.

Sernik świetnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców, u mnie był jedzony z borówkami. Sernik najlepszy jest po 12 godzinach spędzonych w lodówce, po tym czasie również dobrze się kroi.
Sernik na zimno z kakao i wanilią
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma o średnicy 28 cm

Składniki na sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia:

  • 1 kg białego sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa

Spód do sernika:

  • 150 g kakaowych herbatników
  • 100 g roztopionego masła

Polewa mleczna z czekoladą:

  • 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao
  • 150 ml mleka lub śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia?

  1. Galaretki rozpuścić oddzielnie w 250 ml wrzącej wody i wystudzić.
  2. Kakao zalać 4 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i wystudzić.
  3. Ziarenka wanilii lub cukier z wanilią wymieszać w 2 - 3 łyżkach gorącego mleka i wystudzić.
  4. Ser zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru. 
  5. Schłodzoną śmietankę ubić z 1/2 szklanki cukru pudru i wymieszać delikatnie z serem.
  6. Masę serową podzielić na dwie równe części.
  7. Do jednej części dodać kakao i stopniowo dodawać po łyżce lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Masy długo nie miksować, aby zachować objętość i strukturę.
  8. Masę kakaową wyłożyć do foremki z herbatnikami, wyrównać i wstawić do lodówki na około 10 minut.
  9. Do drugiej części dodać wanilię i stopniowo po łyżce lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masy zbyt mocno i długo nie miksować, aby nie straciła puszystości.
  10. Masę waniliową wyłożyć na masę kakaową, wyrównać i wstawić na około 10 minut do schłodzenia.
  11. Po tym czasie polać polewą i wstawić na co najmniej 5 godzin do schłodzenia. Sernik najlepszy jest po 12 godzinach spędzonych w lodówce.

Spód do sernika:

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z masłem. Powinna powstać struktura mokrego piasku.
  2. Herbatniki wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łyżką.

Polewa mleczna z czekoladą:

  1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  2. Mleko lub śmietankę podgrzać (nie gotować) i rozpuścić w nim czekoladę i miód.
  3. Do gorącego mleka z rozpuszczoną czekoladą dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści i polewa będzie jednolita. Mleka po dodaniu żelatyny więcej nie podgrzewać.
  4. Wystudzoną, ale jeszcze płynną polewą polać sernik i wstawić do lodówki.

    Zobacz również: sernik z musem z gruszek.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady