Racuszki na maślance z jabłkami

/ 6

Łatwe do zrobienia racuszki na maślance z jabłkami to pyszna przekąska na drugie śniadanie i nie tylko. Racuszki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne w smaku, a dzięki jabłku bardzo aromatyczne placuszki z jabłkami.

Placuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem
Racuszki z jabłkami na maślance zazwyczaj robię na drożdżach, ale obecnie są one towarem trudno dostępnym. Tym razem drożdże zastąpiłam sodą, a zamiast mleka dodałam maślankę. Placuszki z jabłkami na maślance są proste do wykonania, należy jednak smażyć je niezbyt duże. Zbyt duże i grube racuszki, wymagają dłuższego smażenia.

Osobiście lubię, gdy w racuszkach są wyczuwalne kawałeczki jabłek i dlatego jabłka kroję. Jabłka do racuszków można również zetrzeć na tarce, wtedy całe będą jabłkowe.
Racuchy na sodzie posypane cukrem pudrem
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 15 minut + smażenie

Składniki na racuszki na maślance z jabłkami:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 małe jabłka
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić racuszki na maślance z jabłkami?

  1. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Jeśli jabłka mają grubą skórkę, należy je wcześniej obrać.
  2. Jajka roztrzepać z cukrem i maślanką.
  3.  Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, aby nie było grudek mąki.
  4. Do masy dodać pokrojone jabłka i wymieszać.
  5. Smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Łyżką odmierzać niezbyt duże porcje ciasta, aby racuszki były tej samej wielkości i równomiernie się smażyły.
  6. Rozpoczynając smażenie najlepiej usmażyć jeden racuszek i sprawdzić stan usmażenia, wtedy wiadomo, ile czasu trzeba trzymać na patelni.
  7. Usmażone racuszki wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: placuszki z rodzynkami na sodzie.

Komentarze

  1. Najmłodszy w rodzinie takie uwielbia ;-) Pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajnie te racuszki też takie lubimy

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, bo mam do zużycia maślankę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie placuszki, kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie to najlepsze dla dzieci. Jak placuszki są na śniadanie to wiem, że wszystko będzie zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój chłopak je uwielbia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady