Ciasteczka z masłem orzechowym
Pyszne i niezbyt pracochłonne ciasteczka z masłem orzechowym. Ciasteczka orzechowe to prosty deser, który uprzyjemni każde spotkanie. Przepis na ciasteczka z orzechami to świetna zabawa i dobry sposób na spędzenie czasu z dziećmi.
Przygotowanie ciasteczek to dobry sposób na zorganizowanie czasu wolnego naszym dzieciom, które muszą przebywać cały czas w domu. Ciasteczka z masłem orzechowym robi się bez wałkowania, wystarczy zlepić małą kuleczkę z ciasta i rozgnieść ją tłuczkiem do mięsa. Pożyteczne i przyjemne wykorzystanie energii dzieci, a przy tym fajna zabawa i mile spędzony czas. Uwieńczeniem tej pracy połączonej z zabawą i nauką są oczywiście pyszne i własnoręcznie wykonane ciasteczka z orzechami.Możecie zapytać, a gdzie tu nauka? Robiąc ciasteczka orzechowe, można dziecku wyjaśnić podstawy matematyki (dodawanie, odejmowanie, dzielenie, mnożenie), fizyki (ciężar, masa, gęstość, stan skupienia, przewodnictwo cieplne), chemii (działanie proszku do pieczenia), biologii (układ pokarmowy, odżywianie), a nawet ekologii (ekologiczne produkty), nie wspomnę już o plastyce. Zapewniam, że takie zajęcia na długo pozostaną dzieciom w pamięci.
Ciasteczka oprócz masła orzechowego zawierają również rozdrobnione orzeszki ziemne. Upieczone ciasteczka z masłem orzechowym można dodatkowo polać roztopioną czekoladą, wtedy nabiorą bardziej odświętnego smaku i wyglądu.
Przepis na ciasteczka z orzechami
Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g masła (schłodzić)
- 200 g masła orzechowego (5 łyżek)
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym?
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać zimne masło, śmietanę i jajka.
- Masło posiekać nożem razem z pozostałymi składnikami na drobne kawałeczki.
- Orzeszki ziemne bardzo drobno posiekać, dodać do masy i szybko zagnieść jednolite ciasto. Zagniatać do czasu, aż ciasto przestanie się kruszyć i można z niego robić kulki.
- Z ciasta robić małe kuleczki i rozgniatać je tłuczkiem do mięsa lub widelcem, aby powstały niezbyt grube ciasteczka ze wzorkami. Ciasto oczekujące na przygotowanie kolejnej porcji ciasteczek najlepiej włożyć do lodówki.
- Ciasteczka położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 18 minut. Ciasteczka powinny być delikatnie przyrumienione, wtedy będą przyjemnie chrupiące. Zbyt mocne przypieczenie może sprawić, że ciasteczka staną się twarde.
- Po upieczeniu ciasteczka zdjąć z blaszki i wystudzić najlepiej na kratce.
-
Wystudzone ciasteczka można polać roztopioną czekoladą.
Lubię ciastka z masłem orzechowym, bo są bardzo kruche.
OdpowiedzUsuń