Ciasto ucierane z serem

/ 0

Szybkie do przygotowania ciasto ucierane z serem. Ciasto z serem, które sprawdzi się na deser na co dzień i od święta. Prosty placek z serem z wiaderka z łatwością zrobi nawet osoba mało doświadczona w wypiekaniu ciasta. Przepis na łatwy sernik na cieście ucieranym można zrobić bez dużego wysiłku z naszej strony.

Ciasto z serem z wiaderka
Ciasto ucierane z serem przygotowałam z mielonego sera twarogowego z wiaderka. Ciasto z serem nie jest bardzo puszyste, ma raczej strukturę wilgotnej babki ucieranej. Ciasto ucierane zawiera masło, które od razu po upieczeniu nadaje ciastu delikatności, ale po schłodzeniu zastyga i je nieco usztywnia. Na 5 minut przed podaniem ciasto z serem najlepiej wyjąć z lodówki, wtedy będzie miało odpowiednią strukturę.

U mnie ser jest na wierzchu ciasta ucieranego. Ser będzie w środku, jeśli ciasto przed pieczeniem podzielimy na 2 części i ser wyłożymy na jedną część, a na nim rozsmarujemy drugą. Taki prosty sernik na ucieranym cieście jest umiarkowanie słodki, dobrze się kroi i świetnie smakuje.

Przygotowując ciasto ucierane, trzeba pamiętać, aby po dodaniu mąki zbyt długo ciasta nie mieszać, gdyż po upieczeniu może być twarde. Masę mieszać tylko tyle, aby połączyły się składniki i nie było w niej grudek suchej mąki.
Sernik na ucieranym cieście
Liczba porcji: 22
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 302 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto ucierane z serem

Składniki na ciasto ucierane z serem:

  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła 82%
  • 200 g cukru
Masa serowa:
  • 1000 g sera białego mielonego (u mnie z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (35 g)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto ucierane z serem?

  1. Masło utrzeć z cukrem, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
  2. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Następnie dodawać partiami przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i krótko mieszać, aby połączyły się składniki. W masie nie powinno być suchych grudek mąki. 
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożone papierem do pieczenia i wyrównać.
  5. Na ciasto delikatnie rozłożyć masę serową i wyrównać.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 60 minut, do suchego patyczka.
  7. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Masa z sera:
  1. Jajka krótko ucierać z cukrem, dodając po kilka łyżek sera.
  2. Na koniec dodać budyń i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
  3. Masy długo nie miksować, gdyż się mocno napowietrzy i po upieczeniu wierzch ciasta będzie nierówny.

    Zobacz również: ciasto drożdżowe z serem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *