Ciasto z masą krówkową i galaretką

/ 0

Ciasto z masą krówkową i galaretką to pyszny deser na każdą okazję. Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone umiarkowanie słodką masą z dodatkiem masy krówkowej kajmak. Prosty przepis na ciasto przekładane galaretką z kajmakiem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół lekkim i pełnym smaku ciastem na deser.

Biszkopt z masą krówkową i polewą z czekolady
Przepis na ciasto z masą krówkową i galaretką jest bardzo łatwy do wykonania, gdyż ciasto biszkoptowe robi się z całych jajek, bez oddzielania żółtek od białek. Ciasto przekładane galaretką z kajmakiem jest niezbyt słodkie. Idealne ciasto na święta i każdą inną okazję.

Przygotowując ciasto z masą krówkową i galaretką, należy dopilnować procesu tężenia galaretki przed dodaniem jej do masy. Galaretka powinna być jeszcze płynna, ale przyklejać się do łyżki i ścianek naczynia. Masę z galaretką również trzeba dość szybko wykładać na ciasto, aby dobrze połączyła oba blaty ciasta biszkoptowego.
Ciasto przełożone kajmakiem z polewą czekoladową
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 322 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm lub nieco większa

Przepis na ciasto z masą krówkową i galaretką

Składniki na ciasto z masą krówkową i galaretką:

Ciasto biszkoptowe:
  • 7 jajek
  • 220 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
Masa z kajmakiem:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 460 g masy krówkowej kajmak (1 puszka)
    Polewa do ciasta:
  • 150 g czekolady deserowej z 60% kakao
  • 70 g śmietanki 30%
    Dodatkowo:
  • orzechy, migdały, wiórki kokosowe do dekoracji
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto z masą krówkową i galaretką?

  1. Jajka ubijać stopniowo dosypując cukier. Ubijać do czasu, aż masa będzie puszysta, dość sztywna i jasna.
  2. Miksują na wolnych obrotach miksera dodawać po łyżce olej.
  3. Następnie dodawać partiami przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki i na koniec ocet.
  4. Po dodaniu mąki masy zbyt intensywnie i długo nie mieszać, tylko do czasu połączenia się składników i dokładnego wymieszania mąki.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Ciasto po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 blaty, które przełożyć masą z kajmakiem.
  8. Wierzch polać polewą i udekorować.
  9. Ciasto z masą krówkową wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa stężała.
Masa z kajmakiem:
  1. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić.
  2. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  3. Pod koniec ubijania zacząć dodawać stopniowo masę krówkową kajmak.
  4. Do masy krówkowej ze śmietanką wmieszać lekko tężejącą galaretkę i od razu przełożyć nią ciasto biszkoptowe, aby masa zbyt mocno nie stężała.
Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub podgrzewając na minimalnej mocy palnika.
  2. Czekoladę podczas rozpuszczania ciągle mieszać i uważać, aby jej zbytnio nie przegrzać.
  3. Rozpuszczoną polewą od razu polać ciasto.

    Zobacz również: ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *