2019-09-28

Sałatka z buraków i cukinii

Sałatka z buraczków i cukinii to pyszny dodatek do obiadu i nie tylko. Zdrowa i łatwa do zrobienia sałatka z pieczonych buraczków to świetna przekąska na śniadanie lub kolację.

Buraczki z cukinią do obiadu
Uwielbiam buraczki i zazwyczaj robię je bez dodatków, ale tym razem wzbogaciłam je cukinią. Wizualnie cukinii w sałatce zbyt mocno nie widać, gdyż buraki mają dość intensywny kolor. Smak cukinii będzie bardziej wyczuwalny, jeśli dodamy ją pod koniec smażenia.

Buraki zawierają dużo witamin i minerałów oraz betalainy, czyli naturalne barwniki, które mają właściwości lecznicze. Barwniki te wpływają na lepszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy i mają działanie przeciwnowotworowe. Buraki są bogatym źródłem żelaza i wzmacniają nasz układ krwiotwórczy. 
Pieczone buraki z cukinią na ciepło
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania 20 minut + pieczenie buraków

Składniki na sałatkę z buraków i cukinii:

  • 5 podłużnych średniej wielkości buraków
  • 2 małe cukinie
  • 2 małe pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz naturalny do smaku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego 

Jak zrobić sałatkę z buraków i cukinii?

  1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, najlepiej, aby były tej samej wielkości.    
  2. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. 
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić.
  4. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pomidory i jeszcze chwilę podsmażyć.
  5. Następnie dodać buraki, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, pieprz ziołowy i sól. Dusić około 5 - 7 minut pod przykryciem, po czym odkryć i smażyć bez przykrycia do czasu aż buraczki staną się nieco ciemniejsze i odparuje płyn.
  6. Pod koniec dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażyć około 5 minut.
  7. Doprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą.
  8. Buraczki powinny być raczej delikatnie doprawione pieprzem, aby było czuć słodycz buraków, a nie pieprz.

    Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.

    2 komentarze:

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

    Drukuj

    strzałka do góry