Sałatka z buraczków i cukinii to pyszny dodatek do obiadu i nie tylko. Zdrowa i łatwa do zrobienia sałatka z pieczonych buraczków to świetna przekąska na śniadanie lub kolację.
Uwielbiam buraczki i zazwyczaj robię je bez dodatków, ale tym razem wzbogaciłam je cukinią. Wizualnie cukinii w sałatce zbyt mocno nie widać, gdyż buraki mają dość intensywny kolor. Smak cukinii będzie bardziej wyczuwalny, jeśli dodamy ją pod koniec smażenia.
Buraki zawierają dużo witamin i minerałów oraz betalainy, czyli naturalne barwniki, które mają właściwości lecznicze. Barwniki te wpływają na lepszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy i mają działanie przeciwnowotworowe. Buraki są bogatym źródłem żelaza i wzmacniają nasz układ krwiotwórczy.
Buraki zawierają dużo witamin i minerałów oraz betalainy, czyli naturalne barwniki, które mają właściwości lecznicze. Barwniki te wpływają na lepszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy i mają działanie przeciwnowotworowe. Buraki są bogatym źródłem żelaza i wzmacniają nasz układ krwiotwórczy.
Składniki na sałatkę z buraków i cukinii:
- 5 podłużnych średniej wielkości buraków
- 2 małe cukinie
- 2 małe pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki soli
- pieprz naturalny do smaku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Jak zrobić sałatkę z buraków i cukinii?
- Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, najlepiej, aby były tej samej wielkości.
- Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić.
- Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pomidory i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Następnie dodać buraki, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, pieprz ziołowy i sól. Dusić około 5 - 7 minut pod przykryciem, po czym odkryć i smażyć bez przykrycia do czasu aż buraczki staną się nieco ciemniejsze i odparuje płyn.
- Pod koniec dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażyć około 5 minut.
- Doprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą.
- Buraczki powinny być raczej delikatnie doprawione pieprzem, aby było czuć słodycz buraków, a nie pieprz.
Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.
Ciekawy pomysł, jeszcze nie jadłam takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń