Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem

/ 7

Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem jest lekkim i bardzo smacznym daniem. Zdrowa sałatka świetnie sprawdza się na kolację albo jako przystawka przed głównym posiłkiem.

Sałata z burakiem i serem
Pieczony burak w połączeniu z delikatnym awokado i nieco bardziej wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Sałatka z pieczonym burakiem polana jest pysznym sosem, który sprawia, że smakuje rewelacyjnie. Koniecznie dodajcie do niej cząstki limonki lub cytryny, gdyż to one dodają sałatce przyjemnego odświeżenia. Robię taką sałatkę często na kolację, wymieniam tylko rodzaj sera i robię z różnymi sałatami. Polecam, wypróbujcie koniecznie, zapewniam, że zdrowa sałatka zagości w Waszym menu na stałe.
Sałatka z burakiem, serem pleśniowym i awokado
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenie buraków

Składniki na sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem:

  • 4 buraki czerwone
  • 2 dojrzałe awokado
  • 150 g mix sałat albo sama rukola czy też roszponka
  • 2 cytryny albo limonki
  • 250 g sera pleśniowego lub sera feta
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • pestki dyni  (opcjonalnie)

Dressing:

  • łyżeczka miodu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • sok z 1 cytryny 
  • 4 łyżki oliwy 

Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem?

  1. Buraki bez obierania zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy, jak duże będą buraki. 
  2. Po upieczeniu buraki wystudzić, następnie obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
  3. Z podanych składników rozmieszać dokładnie dressing. Do mieszania sosu używam małego słoiczka, wrzucam do niego składniki, zakręcam pokrywkę i potrząsam nim, aż powstanie jednolita kremowa konsystencja.
  4. Na duże talerze rozłożyć sałatę.
  5. Z awokado wyjąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2  cytryny i rozłożyć na sałacie.
  6. Pozostałe cytryny lub limonki obrać, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i powycinać z nich tylko same miękkie cząstki bez białej skórki. Cząstki położyć na sałacie między awokado.
  7. Na wierzchu rozłożyć plasterki buraków, a między nimi pokroić lub rozkruszyć ser.
  8. Tuż przed podaniem sałatkę oprószyć pieprzem i polać dressingiem, ewentualnie posypać podprażonymi pestkami dyni.

    Zobacz również: sałatka z pieczonymi burakami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *